KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Foto: Moon Saris

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.


In onzekere post-corona tijden lijken theaterprogrammeurs vaker voor veilige opties en bekende namen te gaan: OPROER zorgt voor de nodige oproer door nieuw makers, nieuwe stemmen, nieuwe vormen de kans te geven om publiek te ontmoeten. Jonge theatermakers hebben – zeker na corona – behoefte aan speelplekken en meters maken. Daarvoor is nu nauwelijks ruimte; het blijft te vaak bij een paar keer spelen voor een beperkt publiek. Makers ervaren stagnatie in hun ontwikkeling en krijgen te weinig kans hun netwerk te verrijken. Met begeleiding en steun van de partners binnen het nieuwe speelcircuit kunnen makers meer vlieguren gaan maken, met meer landelijke spreiding en voor een breder en nieuw publiek.

Maken en spelen 

De partners zijn organisaties die zich richten op ontwikkeling, maken en het presenteren van jonge makers. OPROER presenteert professionele makers uit álle podiumkunsten-disciplines, die geëngageerd en toegankelijk werk maken.

Springtij festival trapte af met een pilotversie waarin makers van het Alkmaarse Karavaan, het Limburgse VIA ZUID en het Rotterdamse Walhalla hun werk tonen.

Springtij Festival en Makersdag 

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst. Op deze eerste editie van Springtij zag je avontuurlijk werk van verschillende jonge theatermakers, dat varieerde van volledige voorstellingen, tot work in progress en onderzoekspresentaties. Ook is er voor theatermakers een speciale Makersdag georganiseerd. Provincie Noord-Holland ondersteunde vanuit impulsgelden startende makers en ook gemeente Alkmaar ondersteunde het festival.

Karavaan & jonge makers 

Karavaan heeft sinds 2021 een eigen productiehuis, Makershuis Alkmaar. Op 9 februari jl. werd op dezelfde locatie het theater van Karavaan, Theater de Drukkerij, geopend. In Theater de Drukkerij zie je avontuurlijk theater van jonge theatermakers.

Recent nieuws

Foto: Moon Saris

FESTIVAL GRAZENDE ZWAAN LIET LANDSCHAP BELEVEN OP ZONOVERGOTEN LANDGOED

Afgelopen weekend was het een feestje op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Met bijzonder muziektheater onder luifels, circus tussen de bomen en muziek en theater in de monumentale schuur genoten kinderen en volwassenen op een van de mooiste plekken van de Haarlemmermeer. Met hoeden, slippers, sproeiers, ijsjes en watertappunten beleefde Grazende Zwaan een bloedhete editie.

Lees verder

KARAVAAN IS OP ZOEK NAAR EEN ENTHOUSIASTE MARCOM COORDINATOR

Ons team is op zoek naar een enthousiaste MarCom-coördinator die creativiteit combineert met strategisch inzicht om onze marketing- en communicatie-inspanningen naar een nog hoger level te brengen. Ben jij of ken jij deze duizendpoot?

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN DOOPT MONUMENTALE BOERDERIJSCHUUR OM VOOR MINI MATTHÄUS- PASSION CONCERT

HAARLEMMERMEER - Op 9 en 10 september keert het avontuurlijke festival Grazende Zwaan terug op en om Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Speciaal voor deze editie tovert het festival de monumentale boerderijschuur op zaterdagavond voor een nieuw klassiek boerderijconcert.

Lees verder

Volg ons op social media!