KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.


In onzekere post-corona tijden lijken theaterprogrammeurs vaker voor veilige opties en bekende namen te gaan: OPROER zorgt voor de nodige oproer door nieuw makers, nieuwe stemmen, nieuwe vormen de kans te geven om publiek te ontmoeten. Jonge theatermakers hebben – zeker na corona – behoefte aan speelplekken en meters maken. Daarvoor is nu nauwelijks ruimte; het blijft te vaak bij een paar keer spelen voor een beperkt publiek. Makers ervaren stagnatie in hun ontwikkeling en krijgen te weinig kans hun netwerk te verrijken. Met begeleiding en steun van de partners binnen het nieuwe speelcircuit kunnen makers meer vlieguren gaan maken, met meer landelijke spreiding en voor een breder en nieuw publiek.

Maken en spelen 

De partners zijn organisaties die zich richten op ontwikkeling, maken en het presenteren van jonge makers. OPROER presenteert professionele makers uit álle podiumkunsten-disciplines, die geëngageerd en toegankelijk werk maken.

Springtij festival trapte af met een pilotversie waarin makers van het Alkmaarse Karavaan, het Limburgse VIA ZUID en het Rotterdamse Walhalla hun werk tonen.

Springtij Festival en Makersdag 

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst. Op deze eerste editie van Springtij zag je avontuurlijk werk van verschillende jonge theatermakers, dat varieerde van volledige voorstellingen, tot work in progress en onderzoekspresentaties. Ook is er voor theatermakers een speciale Makersdag georganiseerd. Provincie Noord-Holland ondersteunde vanuit impulsgelden startende makers en ook gemeente Alkmaar ondersteunde het festival.

Karavaan & jonge makers 

Karavaan heeft sinds 2021 een eigen productiehuis, Makershuis Alkmaar. Op 9 februari jl. werd op dezelfde locatie het theater van Karavaan, Theater de Drukkerij, geopend. In Theater de Drukkerij zie je avontuurlijk theater van jonge theatermakers.

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen