KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Foto: Moon Saris

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.


In onzekere post-corona tijden lijken theaterprogrammeurs vaker voor veilige opties en bekende namen te gaan: OPROER zorgt voor de nodige oproer door nieuw makers, nieuwe stemmen, nieuwe vormen de kans te geven om publiek te ontmoeten. Jonge theatermakers hebben – zeker na corona – behoefte aan speelplekken en meters maken. Daarvoor is nu nauwelijks ruimte; het blijft te vaak bij een paar keer spelen voor een beperkt publiek. Makers ervaren stagnatie in hun ontwikkeling en krijgen te weinig kans hun netwerk te verrijken. Met begeleiding en steun van de partners binnen het nieuwe speelcircuit kunnen makers meer vlieguren gaan maken, met meer landelijke spreiding en voor een breder en nieuw publiek.

Maken en spelen 

De partners zijn organisaties die zich richten op ontwikkeling, maken en het presenteren van jonge makers. OPROER presenteert professionele makers uit álle podiumkunsten-disciplines, die geëngageerd en toegankelijk werk maken.

Springtij festival trapte af met een pilotversie waarin makers van het Alkmaarse Karavaan, het Limburgse VIA ZUID en het Rotterdamse Walhalla hun werk tonen.

Springtij Festival en Makersdag 

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst. Op deze eerste editie van Springtij zag je avontuurlijk werk van verschillende jonge theatermakers, dat varieerde van volledige voorstellingen, tot work in progress en onderzoekspresentaties. Ook is er voor theatermakers een speciale Makersdag georganiseerd. Provincie Noord-Holland ondersteunde vanuit impulsgelden startende makers en ook gemeente Alkmaar ondersteunde het festival.

Karavaan & jonge makers 

Karavaan heeft sinds 2021 een eigen productiehuis, Makershuis Alkmaar. Op 9 februari jl. werd op dezelfde locatie het theater van Karavaan, Theater de Drukkerij, geopend. In Theater de Drukkerij zie je avontuurlijk theater van jonge theatermakers.

Recent nieuws

Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

KARAVAAN FESTIVAL BRENGT BUITENGEWOON THEATER OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

Van 18 tot en met 29 mei is de zevende editie van Karavaan Festival in de kop van Noord-Holland. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren beleef je bijzonder locatietheater en een theatrale fietsroute op verrassende plekken in o.a. Heiloo, IJmuiden, Alkmaar, Castricum, Zuidschermer, Bergen, Koedijk, Driehuizen en Oterleek. Thema van deze editie: Groeiende contrasten.

Lees verder

Volg ons op social media!