Karavaan onderzocht de identiteit en de toekomst van Hoorn

Wensen en dromen over de stad aan wethouder Ben Tap aangeboden. Tekenaars Sketch legden verlangens bewoners vast. Een weekend lang werden tijdens Karavaan de wensen van Horinezen en Hoornaars vastgelegd door de tekenaars van SKETCH, in de monumentale installatie op de kop van het Oostereiland. Wat mist u? was de kernvraag die gesteld werd. Vandaag bood kunstenaar en veroorzaker Lucas De Man de tekeningen die door bewoners van Hoorn zijn gemaakt aan aan wethouder Ben Tap, opdat deze verzameling toekomstvisies daadwerkelijk door het gemeentebestuur gehoord en gezien worden.


Sketch

Sketch

Hoorn - presentatie Sketch - Bart Grietens-1klLucas De Man destilleerde uit de verzameling tekeningen met ideeën over Hoorn de meest prangende conclusies.

Jongeren van tussen de 15 en 18 bijvoorbeeld hebben in Hoorn niets te doen. Ze mogen nergens naar binnen waar alcohol wordt geschonken en de aangewezen hangplekken vinden ze maar niets.

Bewoners uiten hun ongenoegen over het platte toerisme, dat vooral zichtbaar is in de dominatie van de witte vloot over de bruine vloot. Bovendien consumeert de toerist die een all-inclusive reisje heeft geboekt heel weinig in de stad zelf. Men is bezorgd dat Hoorn een tweede Volendam wordt.

Dan het water, daarover zijn heel veel tekeningen verschenen. De oudere generatie associeert het water met hard werken, vissers die soms dood op zee bleven. Het werk op en met het water, de angst voor het water, het bedwingen van het water voert bij ouderen de boventoon. Terwijl de jonge generatie allerlei inventieve (en soms bizarre) ideëen aanvoert om het water recreatief, sociaal en/of commercieel in te zetten voor de stad.

Een verrassende en verontrustende conclusie die getrokken kan worden uit de verzameling, en iets wat de gemeente zich van Lucas mag aantrekken is dat jonge mensen van een andere afkomst discriminatie ervaren in Hoorn. Ze worden nagekeken en aangesproken op hun afkomst. Ze voelen zich minder gewaardeerd en achtergesteld.

Dan is er ook nog een belangrijke groep tevreden met hoe alles nu is. Zij willen vooral de rust behouden, weinig auto’s in de stad, geen toestanden. Het is de oudere generatie, geboren en getogen in Hoorn, een grote groep die nu veel invloed en geld heeft.

Lucas De Man: “De grote uitdaging voor Hoorn is ervoor te zorgen dat de stad zich voorbereid op een toekomst waarin creativiteit, sociale en culturele samenwerkingsverbanden, duurzaamheid én authenticiteit c.q. het historisch besef hand in hand gaan, zodat Hoorn kan vernieuwen en tegelijkertijd zichzelf kan blijven. Hoorn moet zichzelf ervoor behoeden om te veranderen in een luxe museumstad met plat toerisme, waarbinnen geen plek meer is voor verandering of beweging, maar haar historische kwaliteiten, de input van buiten en haar ligging aan het water inzetten als gereedschap voor vernieuwing.”

Wethouder Ben Tap onderschrijft de meeste van de conclusies en belooft er actief mee om te gaan. “Over veel van de onderwerpen wordt al gesproken binnen het bestuur, dus dat is goed nieuws.”

De tekeningen gaan mee naar zijn kantoor en zullen gebruikt worden als input bij het bepalen van beleid voor de toekomst van Hoorn.

Debat ‘We zijn waar we wonen’

Eerder is tijdens het Karavaan-debat ook al gesproken over de uitdagingen waar Hoorn vandaag de dag én in de toekomst mee te maken heeft. Aan tafel zaten onder meer stadslaboratorium De Zwarte Olifant, Arnoud Ruiter (Oranje Buiten, strandpaviljoen aan het IJsselmeer), wethouder Ben Tap en Evert Verhagen van Creative Cities.

Belangrijke uitdaging: Wil de stad haar jeugd behouden dan zal volgens de aanwezigen niet alleen in infrastructuur geïnvesteerd moeten worden, maar vooral gefocused moeten worden op onder meer goede woningen in de binnenstad, hoger onderwijs en veiligheid. Daarnaast is het van groot belang dat creatieve ondernemers zich kunnen vestigen en ontwikkelen en dat de stad als smart city gebruik maakt van de nieuwe technologiën. Ook belangrijk is dat er gratis openbare ruimte voor jongeren wordt gecreëerd en dat kunst en alternatieve cultuur zich vrijer kan ontwikkelen in Hoorn. Het stimulere n van diversiteit en vestigingsmogelijkheden voor mensen van buiten is van levensbelang voor de vernieuwing en de ontwikkeling van de stad.

Stamtafel NH Peilt

Bernd de Boer van RTVNH NH Peilt was afgelopen vrijdag in de binnenstad van Hoorn en vroeg daar aan het winkelend publiek wat de leefbaarheid van de stad het meest in gevaar brengt. Met stip op nummer één werd de leegstand van de winkels genoemd.

Aan de stamtafel waren onder meer enkele jonge ondernemers aangeschoven. Door hen werd het stimuleren van pand-eigenaren om pop-up winkels te huisvesten, het vergemakkelijken van het starten van een onderneming in de stad en beleid voeren op diversiteit en authenticiteit als mogelijke kansen voor een oplossing voor dit probleem genoemd. Naast leegstand werd door het pulbliek (kleine)criminaliteit en het parkeerbeleid genoemd als zaken die de leefbaarheid ten slechte keren.

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart