Als vanouds, maar toch net even anders

foto: Moon Saris

Noordhollands Dagblad 15-07-21, Na een festivalloos 2020 staat Karavaan in de startblokken voor een comeback. Achttien verschillende producties zijn in dik tweehonderd voorstellingen op locaties van Schagen tot Castricum gegoten. Als vanouds lijkt het, maar vanwege corona is het toch allemaal nét even anders.


Als vanouds is het festivalhart in het Alkmaarse Victoriepark. Even vertrouwd is het rijk gevarieerde theateraanbod op talloze buitenlocaties, dat de tongen over maatschappelijke onderwerpen los moet maken. En ook voor de editie 2021 van het aanstaande Karavaan Festival geldt dat jonge talentvolle makers een kans krijgen.

Voor het overige is alles dit keer anders. Vanwege corona, uiteraard. Niet eind mei zoals tot en met 2019 gebruikelijk was, maar dit keer van 6 tot en met 15 augustus. Alles met een beperkte toegang met op anderhalve meter van elkaar gezeten publiek. Met de bekende hygiënemaatregelen. Geen grote producties.

Een overgangsjaar is het, vertellen algemeen directeur en artistiek leider Ilse van Dijk en pr-medewerker Els Schipper. Een jaar waarin Karavaan moet overleven om in 2022 weer vol gas te kunnen geven.

Later tijdstip

„Vorig jaar moest het festival worden geschrapt”, zegt Van Dijk. „Eerder dit jaar hebben we er voor gekozen het festival naar een later tijdstip te verplaatsen, met inachtneming van de beperkende coronavoorschriften. We hadden vorige maand de hoop dat we konden opschalen – meer publiek, minder maatregelen – maar dat zit er gezien de laatste ontwikkelingen echt niet meer in. Dus dan maar zo. Wel met het gebruikelijke avontuurlijke aanbod, niet met het programma dat we eigenlijk willen bieden. Grote producties worden sowieso niet gemaakt in deze tijd. De risico’s zijn te groot, er is door corona te veel onzekerheid.”

„We moeten lenig zijn’’, vult Schipper aan. ,,Weer het festival schrappen was ook geen optie. Als je twee opeenvolgende jaren niets doet verlies je de band met het publiek. Dan vergeten mensen misschien wel dat je bestaat. We zijn geen gewoon theater met een gebouw, een vast podium en vaste subsidieregelingen. We zijn aan het overleven en we kijken nu al uit naar Karavaan Festival 2022. Dan gewoon weer eind mei, gewoon weer met grotere producties en een volle bak publiek.”

Het jaarlijkse Karavaan Festival ontstond in de huidige vorm in 2016. Met een publieke belangstelling van rond de 18.000 was Karavaan toen dik tevreden. Drie jaar later werden rond de 27.500 bezoekers geteld. Van Dijk: „Zonder corona zou die lijn vorig zijn doorgetrokken. Nu zitten we met de maatregelen waardoor er nog steeds een beperkte hoeveelheid mensen bij kan zijn. Jammer, maar ook nog geen ramp. We waren daar in de voorbereiding al vanuit gegaan.”

Eigen verantwoordelijkheid

Ieder Karavaanfestival heeft een maatschappelijk thema. Dit jaar is ’eigen verantwoordelijkheid’ de rode draad. Van Dijk: „Vanuit verschillende perspectieven kijken we daar naar. Vanuit de agrarische wereld, vanuit de klimaatproblematiek, vanuit religie, de samenleving, het individu. De maatschappij van nu is heel erg bezig met de vraag ’Wat is mijn eigen verantwoordelijkheid?’ Met de voorstellingen proberen de makers de menselijke kant te laten zien. Een maatschappelijk probleem lijkt vaak ’ver van m’n bed’. Maar met een theatrale vertaling maak je duidelijk dat zo’n probleem ieder individu ook aangaat.”

Nieuwe podia

Als vanouds worden er weer talloze boerenerven gebruikt als speelplek, maar er zijn ook opvallende nieuwe podia gevonden. Op natuurbegraafplaats Geestmerloo (bij recreatiegebied Geestmerambacht) bijvoorbeeld. Gouden Haas laat in dit ’poëtisch en magisch theater’ de verstoorde relatie tussen de mens en de natuur zien.

Nieuw is ook het monumentale ketelhuis van landgoed Duin & Bosch in Catricum. De vijf spelers en zangers van het muziektheater van Konvooi/Orkater brengen hier ’De meester en Margarita’ van de Russische toneelschrijver Boelgakov. De bezoeker ontmoet een jonge dichter die ervan overtuigd raakt dat hij in een leugen leeft, een depressieve schrijver die zichzelf heeft laten opsluiten in een psychiatrische inrichting en Margarita, die boven alles op zoek is naar ’iets waars’. Omdat op het landgoed oorspronkelijk het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch zat, vond het festival dit de perfecte locatie voor deze voorstelling.

De voorstelling is uit te breiden met het diner-arrangement ’Theater & Diner Russische stijl’, waarbij je aanschuift bij ’De Oude Keuken’ voor een verrassend – Russisch getint – tweegangendiner en koffie toe. Bezoekers kunnen onder meer deze voorstelling combineren met een theatrale fiets- en wandelroute.

Nieuw als speellocatie is ook het uit de Tweede Wereldoorlog stammende radiopeilstation Schneeglöckchen bij Schagen. Het vervallen gebouw is het ideale decor van de filosofische western ’Ballade van Bodie’, een spookstad die ooit een booming metropool was.

Yes in my backyard

Parafraserend op ’Not in my backyard’ – een term waarmee wordt aangegeven dat er wel oplossingen voor problemen worden geëist maar dat die niet in de eigen woonomgeving mogen worden uitgevoerd – voert het festivalhart van Karavaan in het Victoriepark tijdelijk het motto ’Yes in my backyard’. Bezoekers moeten zich thuis voelen, ’alsof ze met hun blote voeten op het gras van hun eigen achtertuin staan’. Iedere festivaldag is er tot 23 uur livemuziek, straattheater en ’tentjestheater’, kleinschalige voorstellingen die dit jaar niet in een tent maar onder een luifel van reusachtig formaat worden gegeven.

Opvallend is dit jaar het project ’Dashboard’, een ’hiphoptaxirit’ vanaf het festivalhart door de stad. De coproductie van Dieheleding, DOX en Theater Utrecht is een combinatie van muziektheater, dialoog en rap.

Tickets en info

Het Festivalhart in het Victoriepark is van 6 tot en met 15 augustus van 14 tot 23 uur geopend. De voorstellingen die ook voor kinderen leuk zijn, zijn om 19 uur afgelopen. Info en tickets voor alle voorstellingen op karavaan.nl

Lees hier het artikel op NHD.nl

Recent nieuws

Keith Montgomery

GESLAAGDE OPENING VOOR KARAVAAN FESTIVAL EN YES IN MY BACKYARD – NOG T/M 29 MEI

ALKMAAR - Een groot publiek verzamelde zich op 17 verschillende locaties in de regio Alkmaar én in het bomvolle festivalhart voor de opening van KARAVAAN FESTIVAL en YES IN MY BACKYARD. In de speeches van burgemeester Schouten van Alkmaar en burgemeester Voskuil van Bergen werd de maatschappelijke en landschappelijke rol van Karavaan in de stad en de regio bezongen.

Lees verder
Moon Saris

BOERENSCHUREN VOL THEATER: KARAVAAN BRENGT VOORSTELLINGEN OVER ACTUELE BOERENTHEMA’S IN DE SCHERMER

Afgelopen vrijdagavond trapte Karavaan af bij biologische boerderij Natuurlijk Genoegen met de eerste locatievoorstelling van Karavaan Festival: BOER BEN IK!

Lees verder

BACKSTAGE BIJ: DE LAATSTE BOOM

Derdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater maken een apocalyptisch-satirische muziektheater voorstelling over de verre, verre toekomst van de mensheid op Landgoed Ter Coulster. Een landgoed dat al 600 jaar bestaat. Wij mochten bij de repetities aanwezig zijn.

Lees verder

Volg ons op social media!