THEATERKRANT: ‘MARLIES RUIGROK TRAKTEERT OP HEERLIJKE UITHALEN EN VERHAALTJES’

Moon Saris

22-05-23 Magere Hein kan op de meest onverwachte momenten toeslaan. Of zoals Marlies Ruigrok het in haar voorstelling De Kleur Oranje zegt: het noodlot is altijd naar ons op zoek. Maar wij proberen hem een loer te draaien, te slim af te zijn. Altijd zal de mens proberen uit de klauwen van de dood te blijven. Door gezond te blijven, bijvoorbeeld. Door te fietsen en te wandelen.


Het personage dat Ruigrok speelt in haar derde muziektheatervoorstelling (na Azul en Zócalo) kiest voor het laatste. Ze gaat wandelen. Wat heet: ze onderneemt een ware pelgrimage. Niet alleen om de dood op een afstand te houden, maar vooral ook om hem een plek te geven. In haar omgeving is er sprake geweest van de dood van iets of iemand, dat blijft in het midden, en ze slaagde er niet in ‘om dat binnen haar eigen decorum een plek te geven’.

In hoeverre dat gegeven autobiografisch is, weet ik niet en doet eigenlijk niet ter zake. Ruigrok neemt ons aan de hand van korte anekdotes en een keur aan liedjes mee op haar lange wandeling en gunt ons een kijkje in haar liefdesleven, in haar gedachtes over rituelen omtrent de dood en over de fascinerende ontmoetingen die ze onderweg heeft.

In regie van Ruut Weissman en begeleid door een uitstekend combo, bestaande uit een gitarist (Aron Raams), een blazer (Peter Keijsers) en een toetsenist (Boudewijn Ruigrok), houdt ze onze aandacht met haar krachtige zangstem en overtuigend acteren moeiteloos vast, ook als ze liederen in het Spaans zingt. Voor degene die die taal niet machtig is, gaat de inhoud wellicht verloren maar nooit de intentie. Ruigrok kan heerlijk uithalen maar ook heel zacht en intiem voor de dag komen.

Ze speelt de voorstelling in een kerkje. Daar voelt ze zich thuis, zegt ze. Niet dat ze gelovig is maar ze houdt van de sfeer, de geur, de mystiek. Het zijn ook precies die elementen die een plaatsje hebben gekregen in De Kleur Oranje. Ze ontsteekt wierook – niet een van de talloze Xenos-varianten maar de ‘echte’, zoals die in de katholieke kerk van mijn jeugd gebruikt werd. Ze steekt kaarsjes aan en strooit zaagsel over de vloer als om het aardse te benadrukken.

Ondertussen trakteert ze ons op heerlijke verhaaltjes. Zoals die over de afspraak die ze had met haar vriend om nooit vreemd te gaan. Met één uitzondering: hij mocht met de Spaanse zangeres Rosalía naar bed en zij met de Franse acteur Omar Sy. Als die gelegenheden zich ooit voor zouden doen. Nooit dus. Totdat ze onderweg in een herberg een dubbelganger van Sy ontmoet…

Als ze eenmaal haar einddoel bereikt heeft, laat Ruigrok de steen achter die ze de hele reis in haar rugzak met zich heeft meegedragen. Een krachtig symbool voor het achterlaten van de last die ze meezeulde toen ze aan haar tocht begon. De hemel boven de zee kleurt oranje van de ondergaande zon. Ook een soort afscheid. Maar met de zekerheid dat diezelfde zon de volgende dag weer opkomt

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart