Theaterkrant : ZORG OM DE WONINGMARKT OPZWEPEND VERBEELD

Scene Road to nowhere
Moon Saris

18-05-24 Woningtekort: 390.000. Leegstand: 219.000. Dakloos: 31.000. Amsterdam is sinds kort de duurste hoofdstad ter wereld. In Road to Nowhere, een opzwepende, bijzonder geestige voorstelling over de krapte op de woningmarkt, spreken acht muziektheaterstudenten van ArtEZ zich uit over hun dromen en zorgen.


Kraker Floor zit op the floor, en blijft daar voorlopig. Tussen knakworst, wc-papier en bliksoep kiest zij enkel voor zichzelf. Zij hoeft voor niemand zorg te dragen. Helaas is dat anders voor een Julia, Sandra en Eric. De een heeft een kind, de ander een huisdier, een derde een vriendin.

Road to Nowhere zet in met een bloedserieuze, vurige monoloog door Floor (Floor van der Niet) over VN-rapporten, falende ministers van Volkshuisvesting en serieuze cijfers. Een bezoeker op de tweede rij joelt instemmend, anderen staan hem bij.

In de dynamische regie van Silke van der Kamp wordt het publiek meegenomen door een wereld van huisjesmelkers, vastgoedbezitters en miljardairs. Leuk en aardig, maar als je zelf geen rijke partner hebt, of met 30 lentes jong nog niet dat miljoenenbedrijf runt, ben je praktisch gezien de Sjaak, de lul.

Razendsnel wisselen acht studenten muziektheater van ArtEZ tussen verschillende rollen. Ze zijn band, woningzoekende, quizmaster, brievenlezer en rapper in één. In een vloeiende trip van monologen, dialogen en groepsgesprekken dendert het 30 minuten durende theaterstuk voort.

Een aantal passages verbeelden de druk op de woningmarkt bijzonder lekker. Bijvoorbeeld wanneer de spelers kort na aanvang als swingende band uit een zeecontainer tevoorschijn komen en uiteenlopende nummers inzetten waarbij een stilte valt op de plek waar ‘house’ hoort te klinken. Our … in the middle of the street, en ook: There is a … in New Orleans. Het gedeelte over de treurnisschaal is prettig participatietheater. Het publiek, ieder voorzien van een eigen krijtbordje, wordt aangemoedigd drie woningzoekenden een cijfer te geven. Hoe meer treurpunten iemand verzamelt na een zielige monoloog, hoe groter hun kans op de woning waarvoor meerdere kandidaten zich hebben aangemeld.

Powerhouse van het gezelschap is actrice Julia Versteeg. Ze brengt een adembenemende solo over alleenstaand ouderschap en alle eindjes in je uppie aan elkaar knopen. Haar stem, loepzuiver en keihard (ze haalt het zelfs tot óver de te luide band) dompelt je onder in een situatie die zomaar ook de jouwe zou kunnen worden.

Plotseling herinner ik me mijn voormalige, Duitse docent aan de Universiteit van Amsterdam. Twintig jaar lang was ze eerste solist bij het Nationale Ballet, tot ze vanwege haar leeftijd moest omscholen. Tijdens haar introductiecollege wetenschapsfilosofie zei ze: ‘Een rijke partner is handig. In dit vakgebied wacht je geen voorspoedige toekomst.’ Destijds reageerde de klas sceptisch. Als vrouwen in de 21ste eeuw kunnen we ons toch zelf redden, dachten we. Nu begrijp ik dat ze het goed bedoelde, hoewel haar boodschap destijds onhandig overkwam.

Road to Nowhere is vlijmscherp, lekker actueel en mega on fleek (zoek maar op; de Z-generatie behoeft geen uitleg). Alhoewel, is de woningnood niet iets van alle tijden? Wat mij betreft gaan we weer kraken. Die 219.000 woningen moeten vol.

Bron: Theaterkrant

Recent nieuws

JONGE MAKERS OVER DE WINTERKARAVAAN

Met de achtste editie van ons talentontwikkelingstraject Winterkaravaan in aantocht vroegen we oud Winterkaravaners naar hun ervaringen. Hoe blikken zij terug op hun Winterkaravaan traject en wat heeft het ze gebracht? Winterkaravaners uit verschillende jaren deelden hun ervaringen met ons. Lees je mee?

Lees verder
Boerderijconcert bakkie bach met een vrouw en een man die vechten om een grote koffiepot
Nederland, Rossem, 31 mei 2022 Bakkie Bach, Klaartje van Veldhoven, Pepijn Meeuws, Mattijs van de Woerd, Renee Bekkers Foto: Merlijn DOomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

KARAVAAN DOOPT MONUMENTALE BOERDERIJSCHUUR OM VOOR KOFFIECANTATE VAN JS BACH

NIEUW-VENNEP – Op 14 september brengt Karavaan wederom een boerderijconcert, dit keer met een heuse koffiecantate van J.S. Bach in de monumentale schuur van Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep. Dit concert maakt deel uit van de achtste editie van festival Grazende Zwaan.

Lees verder
BRAS - twee mannen aan 1 accordeon
Foto R den Engelsman

KARAVAAN BRENGT UITBUNDIG LOCATIETHEATER TIJDENS ACHTSTE EDITIE VAN GRAZENDE ZWAAN

NIEUW-VENNEP – Op 13, 14 en 15 september is het weer zover: Grazende Zwaan, georganiseerd door Karavaan, keert terug voor de achtste editie op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep. Dit jaar is de hoofdvoorstelling BRAS van muziektheater BOT.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen