Wat een feestje, deze De meester en Margarita van Konvooi

Foto: Nichon Glerum

Volkskrant 8-08-21, Hun voorstelling is verrassend licht en de kern van het boek blijft prachtig overeind


Je moet maar durven, een satirische cultroman over de Sovjetmaatschappij uit de jaren dertig bij de kop pakken en omzetten in een theaterstuk: De meester en Margarita van Michail Boelgakov, dat caleidoscopische werk over de duivel in Moskou, over Jezus en Pontius Pilatus, over censuur en liefde. De jonge makers van Konvooi (onder de vleugels van Orkater) deinzen er niet voor terug en ze slagen met vlag en wimpel in hun opzet: het swingt, zingt, is sinister, hilarisch en aangrijpend. Wat een feestje, deze De meester en Margarita.

Niet de minsten gingen hen voor (Simon McBurney, in 2012), maar regisseur Belle van Heerikhuizen en haar vijf spelers (Jacob de Groot, Jasper van Hofwegen, Marit Hooijschuur, Victor IJdens en Bart Sietsema) lijken geen last te hebben van alle bagage. Hun voorstelling is verrassend licht, en hoewel er heel wat scènes en personages zijn geschrapt, blijft de kern van het boek prachtig overeind.

Het swingt –composities: Tessa Jackson – vanaf het pakkende begin, met een jazzy introductie van de Moskouse schrijversscene en hun confrontatie met de duivel. Ook andere verhaallijnen, zoals de liefde tussen de meester (de schrijver van het omstreden boek over Pilatus en Jezus)en Margarita worden snel en trefzeker neergezet in een flexibele scenografie (Ruben Wijnstok), die met minimale ingreep stadspark, Romeinse villa, psychiatrische instelling én decor voor een uitzinnig feest verbeeldt.

Wat is echt, wat is oprecht, wat is ingegeven door angst, wat is lafheid? Het zijn vragen die Boelgakov, al dan niet omfloerst, steeds opwerpt, en die Konvooi hardop stelt. Vragen die niet altijd een eenduidig antwoord kennen – een gegeven waarmee alleen de titelheldin wil leren leven. Mooi.

DE MEESTER EN MARGARITA
Muziektheater

★★★★★

Door Orkater/De Nieuwkomers /KONVOOI . Concept & regie: Belle van Heerikhuizen. Concept & spel: Jacob de Groot, Jasper van Hofwegen, Marit Hooijschuur, Victor IJdens en Bart Sietsema.

6/8, Landgoed Duin en Bosch (Ketelhuis), Castricum. Hier t/m 9/8 (Karavaan). Tournee: april-mei 2022.

Lees hier het artikel op Volkskrant

Recent nieuws

Collectief TEDER - NASA, 100 tampons en bloedende schaamte
Moon Saris

OPEN CALL: WINTERKARAVAAN 2025 ZOEKT GEËNGAGEERDE MAKERS

ALKMAAR – Karavaan, bekend om haar buitengewone locatietheater in de regio Alkmaar, opent de inschrijving voor de tiende editie van Winterkaravaan. Van 21 t/m 30 december 2025 worden jonge, geëngageerde makers uitgenodigd om deel te nemen aan een intensief talentontwikkelingstraject en een korte locatievoorstelling te maken rond het thema #uitdemaat.

Lees verder
Campagnebeeld Rosette en Baron - Yasmin Diktas
Keith Montgomery

OPROEP: GIDSEN EN KENNERS GEZOCHT VOOR BIJZONDERE STADSWANDELING TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR – Tijdens Karavaan Festival, van 29 mei t/m 9 juni, gaat de voorstelling Rosette & Baron van Koen Verheijden in première: een krachtig verhaal over tot slaaf gemaakten uit Nederlands-Indië die in de 17e eeuw in Alkmaar woonden. Karavaan ontwikkelt een bijbehorende stadswandeling en zoekt gidsen en experts die willen meewerken aan deze bijzondere vertelling van vergeten geschiedenis.

Lees verder
Foto: Moon Saris

Open Call Winterkavaan 2025 geopend

Oproep voor geëngageerde makers die in traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #uitdemaat

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen