Wie wordt er eigenlijk weggegeven bij een homohuwelijk? Jasper Brinkman zoekt naar antwoorden in ’Say yes to the mess’

Noord Hollands Dagblad 12-12-21, Wat is het homohuwelijk eigenlijk waard, als je niet hand in hand met je echtgenoot over straat kunt? Op deze en vele andere vragen over het homohuwelijk, zoekt de Helderse theatermaker Jasper Brinkman de antwoorden in de productie ’Say yes to the mess’. Tussen kerst en oud en nieuw speelt hij de voorstelling ruim twintig keer tijdens de Winterkaravaan in Schermerhorn.


Brinkman maakte en speelt de voorstelling samen met studiegenoot Rubin van Gent. Voor Brinkman is het zijn afstudeerproject en afscheidsproductie van conservatorium en theaterschool ArtEZ.

Is het niet buitengewoon ongelukkig om in deze tijd van gesloten theaters als zanger entertainer af te studeren? „Nou, eigenlijk niet dus”, zegt Brinkman. „We zijn de competitie aangegaan met ongeveer veertig andere theatermakers. Uiteindelijk mochten wij voor de Winterkaravaan onze productie realiseren. Als kers op de taart mogen we onze voorstelling opvoeren in het protestantse kerkje in het dorp. Een prima passend decor voor een huwelijksceremonie.”

Ervaring

De voorstelling is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de twee mannen. Brinkman treedt op termijn zelf in het huwelijk met zijn grote liefde Bas. „Je staat er misschien niet zo bij stil, maar als mijn vriend me naar de trein brengt, geven we elkaar thuis alvast een zoen. Onze relatie is voor de buitenwereld misschien net iets minder vanzelfsprekend dan een heterorelatie. Ik denk dat deze voorstelling naast leuk, mooi en ontroerend daarom gewoon ook keihard nodig is.”

De voorstelling verhaalt en bezingt aspecten van trouwen. „Het klinkt als een gewoon huwelijk, maar wie draagt het boeket bijvoorbeeld en wie wordt er ’weggegeven’? Een traditionele huwelijksvoltrekking gaat uit van een mannetje en een vrouwtje. Ik wil niet in die rol worden gedwongen. Ik ben niet ’het mannetje’ of ’het vrouwtje’. We zijn gewoon twee mannen die een ceremonie uitvoeren omdat we ons leven gaan delen.”

Erkennen

Zelf kende Brinkman weinig problemen met het ontdekken en erkennen van zijn seksuele geaardheid. „Nadat ik met mijn vriend gezoend had, vertelde ik thuis dat ik verliefd was. En hij heet Bas, voegde ik daar bijna terloops aan toe. Mijn ouders ’wisten’ het al en waren gewoon blij voor me. Het was eigenlijk nooit een issue.”

Arjan Ederveen en Alex Klaassen zijn helden voor Brinkman. „Het zijn beiden vernieuwende theatermakers, die het experiment niet schuwen. Alleen daarom al verdienen ze een standbeeld. Daarnaast zijn het rolmodellen voor me. Het is ontzettend belangrijk voor me om te zien dat ’mensen zoals ik’ hun soms taboedoorbrekende producties voor het voetlicht kunnen brengen.”

Lentebloemen

De inmiddels 26-jarige theatermaker is geschoold, en nu dus praktisch afgestudeerd, als klassiek zanger. Tijdens zijn jeugd in Den Helder deed Brinkman toneelervaring op bij jeugdoperettevereniging Lentebloemen. „Ik weet niet hoe het nu is, maar toen maakten we met ongeveer tachtig jongeren onze voorstellingen. We hebben het zelfs tot het podium van theater De Kampanje geschopt. Ontzettend leerzaam, ik heb ervan genoten.”

De Winterkaravaan is het talentontwikkelingsproject van de Zomerkaravaan. Thema dit jaar is maakbaarheid. Er worden drie voorstellingen gespeeld op drie afzonderlijk plekken. Een van de makers mag de voorstelling uitwerken tot een avondvullende voorstelling die opgenomen wordt in het programma van het Karavaan Festival in de zomer.

Wintermaaltijd

Na afloop van de voorstellingen is er een warme wintermaaltijd in de Grote Kerk van Schermerhorn. „Het is de zesde editie van het festival. In Alkmaar is het inmiddels een evenement met een enorme reputatie. Ik hoop dat ook de mensen in Den Helder dit theaterfeestje ontdekken. We spelen onze voorstellingen ’s ochtends en ’s middags, zodat we aan alle regels voldoen.”

„De kaarten gaan hard”, aldus Brinkman. „Juist in deze letterlijk en figuurlijk donkere dagen zien we veel mensen naar het theater komen, uit Alkmaar en hopelijk dus ook uit Den Helder.”

Recent nieuws

Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.

Lees verder

Volg ons op social media!