Voorstelling Het Land van Nooit in première op Karavaan Festival

Een avontuurlijke busreis naar een beloofd pretpark, over de gevaren en aantrekkingskracht van populisten


De nieuwe multidisciplinaire voorstelling vol zang, muziek, geluidskunst en performances is geïnspireerd op het werk en leven van Erich von Däniken, zelfverklaard wetenschapper en schrijver over buitenaards leven. De Carvalho maakt haar voorstelling op locatie in het Nederlands Kremlin, een surrealistische tuin in de Noord-Hollandse polder.

Waarom vinden grote groepen mensen Von Dänikens’ theorieën zo boeiend? En waarom willen we zo graag in dit soort charismatische persoonlijkheden geloven? In ‘Het Land van Nooit’ plaatst De Carvalho deze vragen in een breder perspectief door zich te verdiepen in de aantrekkingskracht van populisme. Het verstarde debat omtrent dit ingewikkelde onderwerp wordt onder de loep genomen in een voorstelling waarin wetenschap, fictie en politiek op losse schroeven komen te staan.

De inmiddels ruim 80-jarige von Däniken verwierf een cultstatus, werd bestsellerauteur en heeft zijn charisma nog niet verloren: hij heeft een website, runt een educatief pretpark in het Zwitserse Interlaken, is veelvuldig op lezingentournee en verschijnt graag in talkshows. Anne ging naar hem toe.

Deze zomer te zien op Karavaan Festival (30 mei t/m 10 juni)
Première 30 mei 2019
Regie, scenario, compositie, scenografie: Anne Roos Rosa de Carvalho | Scenario- en regiebegeleiding: Ko van den Bosch
Meer informatie op karavaan.nl


Over de maker
Anne Roos Rosa de Carvalho is een jonge theatermaker die verrassend muziektheater op locatie maakt vanuit een interdisciplinaire aanpak. Ze combineert hedendaagse muzikale composities, een eigenzinnige bewegingstaal, filosofische vragen en een maatschappelijk geëngageerde inhoud op een specifieke locatie. Ze studeerde in 2016 af aan de muziektheateropleiding T.I.M.E. van het Koninklijk Conservatorium i.s.m. Veenfabriek. Op Karavaan Festival maakte ze eerder Avé (2017) en Een vrouw en een engel (2018).

CREDITS
Regie, scenario, compositie, scenografie: Anne Roos Rosa de Carvalho | Spel: Sue-Ann Bel, Jurriaan de Vos, Len Pillen en Sanne Bokkers | Compositie, luidsprekerinstallatie: Fedde ten Berge | Scenario- en regiebegeleiding: Ko van den Bosch | Kostuum en rekwisieten: Tessel Brühl | Uitvoerende techniek: Jesse Meijer | Productie: Marieke Buytenhuijs | Beeld: Bowie Verschuuren | In co-productie met: Karavaan | Met dank aan: Nederlands Kremlin, Werkplaats Diepenheim, Martijn van Calmthout, Alkmaar Maakt het

Campagnebeeld Het Land van Nooit: Bowie Verschuuren

Eigen Grond
Karavaan stelt dit jaar het thema ‘Eigen Grond’ centraal; wat betekent de grond waarop je geboren bent in je leven? Bepaalt het je identiteit, kun je er vanaf? Ben je trots of schaam je je juist voor die identiteit? Wat betekent het, als je bijvoorbeeld kaasdrager bent, of boer, verbonden aan die grond, wat is die identiteit? Wat is de relatie met tradities, historie en toekomst? Waar voelt die Eigen Grond comfortabel, geborgen en waar zit de grens tussen patriottisme en nationalisme, wanneer wordt het gevaarlijk? Wanneer vind je dat je iets te zeggen hebt over de grond, als die bijvoorbeeld heilig is, of ‘bijzonder’? Het misschien wel wil beschermen. Wanneer of waarom is grond bezit? En van wie is wat er in die grond zit en wie gaat daarover? Over al deze perspectieven worden voorstellingen gemaakt en worden deze op betekenisvolle locaties gespeeld. Een programma vol vlaggen, symbolen en gebaren, vanuit grondsoorten als zand, klei en veen.

Karavaan maakt een programma met voorstellingen over onderwerpen die ertoe doen op plekken die ertoe doen. Actuele maatschappelijke thema’s en tendensen brengen we door verbeelding terug naar een menselijke maat, en geven ze betekenis door ze op regionaal niveau in te bedden.