Antifaust

Een theatraal ont-scheppingsverhaal over zwarte magie, de mens en polderen

Theater

Middenin de polder, bij het voormalig Juliana Gemaal, besluit Faust haar ziel te verkopen aan Mephistopheles, de duivel. Hij schenkt haar 24 jaar grenzeloze kennis en eindeloos genot op aarde, in ruil voor eeuwige verdoemenis. Geharnast met duikerspakken en gastanks bevechten zij het water en koloniseren ze de wereld.


In het Land van Leeghwater regeert de mens het water. Op een stuk land uit de droogmakerijen van de Gouden Eeuw, bouwen we een  ‘Antipolder’, waar niet de mens het water, maar het water de mens regeert. Hier beleef je een verhaal over hoogmoed, over zwarte magie en het einde van de wereld.

Er wordt wel eens gezegd dat het makkelijker is om ons het einde van de wereld voor te stellen, dan het einde van het kapitalisme. Ook wij, moderne Fausten, staan voor duivelsvragen. Moeten we onze omgeving zoals Faust eindeloos naar onze hand zetten om zelf te overleven? 

Onderdeel van theatrale fietsroute

Deze voorstelling in onderdeel van Expeditie Poldermeesters. Elke vierkante meter van ons Noord-Hollandse landschap is bedacht en gemaakt door mensenhanden. Daarop geïnspireerd maakte Karavaan een fietsroute. Fietsend door het Land van Leeghwater en langs de oevers van het Alkmaars Kanaal geniet je van een hele dag vol verrassingen. Onderweg zie je twee kraakverse locatietheatervoorstellingen (waaronder deze!) op bijzondere plekken, stap je af voor koffie en gebak en praat je in het festivalhart na met een heerlijke maaltijd. Bel je vrienden en ga samen op stap!

 

Over de maker

Zephyr Brüggen studeerde ze in 2021 af aan de Regieopleiding in Amsterdam. Haar afstudeervoorstelling ‘Lizzy & De Bacchanten’ ontving de André Veltkamp beurs. Zephyr werkt graag afwisselend in de publieke ruimte als in theaterzalen. Ze is ervan overtuigd dat we in het theater iets kunnen vinden dat waarachtiger aanvoelt dan de werkelijkheid. Ze zoekt de theatraliteit in de werkelijkheid en viert het neppe in het theater

Deze voorstelling is onderdeel van de theatrale fietstocht Poldermeesters, ga je mee?

In de pers

"Zo geeft Brüggen dit oeroude verhaal in het decor van het Hollandse polderlandschap een urgente lading."

Theaterkrant

"In Antifaust weet de jonge regisseur Zephyr Brüggen andermaal klassiek repertoire op uitgesproken wijze naar haar hand te zetten."

NRC

"Het is vooral ook knap hoe Provily haar onsympathieke personage vormgeeft op 2 vierkante meter, want haar wrede verdrinkingsdood wekt wel degelijk medelijden op."

Volkskrant

Credits

Regie en scenografie: Zephyr Brüggen | Spel: Martijn Nieuwerf, Dinda Provily | Technische productie: Luc Huisman, Cedric van Daalen | Dramaturgie: Laura Simonse | Een productie van: Karavaan | Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten | Met veel dank aan: Keesie Dive, Alfa Dive, Marcel Poel, Jeroen Konijn, familie Witteman, Chris Rost

Gerelateerde arrangementen

Theatrale fietsroute Kunst op het platteland: twee fietsers in de polder met een molen op de achtergrond
uitverkocht

Expeditie Poldermeesters

Theatrale fietsroute in het Land van Leeghwater
26 mei t/m 6 juni

Fietsend door het Land van Leeghwater en langs de oevers van het Alkmaars Kanaal geniet je van een hele dag vol verrassingen. Onderweg zie je twee kraakverse locatietheatervoorstellingen op bijzondere plekken, stap je af voor koffie en lekkers en praat je in het festivalhart na met een heerlijke maaltijd. Bel je vrienden en ga samen op stap!

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2022

26 mei t/m 6 jun

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 26 mei t/m 6 juni in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus en meer voor de hele familie en elke avond een steengoed concert.

Lees verder

Gerelateerd nieuws

THEATERVOORSTELLING IN HET LAND VAN LEEGHWATER TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Tijdens Karavaan Festival van 26 mei tot 6 juni 2022 gaat de nieuwste voorstelling van één van de jonge theatermakers van Karavaan in première: Antifaust. In de polders rondom Alkmaar, het land van de droogmakerijen uit de Gouden Eeuw, regeert de mens het water. Voor deze voorstelling heeft Zephyr Brüggen een ‘Antipolder’ gebouwd, een installatie waar niet de mens het water, maar het water de mens regeert. Hierin speelt Anitifaust, een theatraal ont-scheppingsverhaal over hoogmoed, zwarte magie en polderen. Op pad met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Landschap Noord- Holland

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen