Antje

Muziektheater over vrouwen van toen en nu

Muziektheater

Twee verhalen, twee vrouwen en twee verschillende eeuwen in een jasje van een elektronische opera


Muziektheater over een jonge vrouw die worstelt om haar stem te laten horen in een mannenwereld. 

In 1794 spreekt de jonge Antje Hofmeijer zich uit tegen de man die haar
onrecht aandoet, wat zorgt voor grote schande in het dorp de Rijp. Een jonge vrouw, vandaag de dag, gaat opzoek naar haar eigen stem en laat zich inspireren door deze Antje.

In deze fragmentarische muziekvoorstelling verweeft actrice Marie-Mae de
eigentijdse vrouw uit het verleden met de zoekende vrouw uit het heden.
In 1794 beviel Antje Hofmeijer, een ongehuwde dienstmeid van 24 jaar, van een kinden beschuldigde Sibo Holling van vaderschap. Ze spande een rechtszaak aan voor schadevergoeding, gesteund door getuigen, maar Sibo ontkende. – Regionaal Archief Alkmaar

In de prachtige consistorie van de Grote Kerk vloeien verleden en heden samen.

Over de maker

Koen Verheijden (Breda, 1994) studeerde in 2020 af aan de Toneel­aca­demie van Maastricht. Vanuit onderzoek maakt hij recon­struc­ties van politieke of historische gebeur­te­nissen, je zou zijn voor­stel­lingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is onder­ge­dom­peld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeur­te­nissen hebben gestaan.

In de pers

"Op Amélie Poulain-achtige wijze neemt het vierentwintigjarige hoofdpersonage je op sleeptouw door de Rijp, net onder de rook van Alkmaar."

Theaterkrant

Credits

Makers: Koen Verheijden i.s.m. Karavaan en Toneelschuur Producties | Concept, regie, tekst: Koen Verheijden | Spel, muziek: Marie-Mae van Zuilen | Dramaturgie: Laura Simonse | Kostuum: Kevin Pieterse | Licht, techniek: Niels Runderkamp | Productie: Sophie Claassen | Met dank aan: Grote Kerk Alkmaar, Taqa Theater de Vest, Regionaal Archief Alkmaar

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2023

18 t/m 29 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 18 t/m 29 mei in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus, concerten, familieprogramma en meer!

Lees verder
Foto: Keith Montgomery
Partners

Volg ons op social media!

tickets

Cart