Paradijs aan het Einde

Een clusterfucking oorsprongssprookje van Bijbelse proporties

Tibor Dieters

Toneel

Een buitengewone Vondelbewerking in de duinen van Bergen, waar vijf paradijsbewoners in harmonieuze gelijkwaardigheid hun zanderige Hof van Eden onderhouden voor de volgende generaties. Totdat Eva de boom op haar pad vindt - je weet wel, die met die appel - dan wordt alles anders…


Wie die appel eet mag in zeven dagen de wereld opnieuw scheppen. Het startsein tot een wervelende concurrentiestrijd, en een vette inbreuk op het idyllische leven van de paradijsbewoners. Er ontspint zich een drama van Bijbelse proporties, waarin een gezamenlijke toekomst misschien wel net zo onmogelijk lijkt als terugkeren naar het paradijs van toen. Hoe zit het met die belofte van een maakbare toekomst? Herkennen we het paradijs wel als we er in zitten?

Met Paradijs aan het Einde keert Collectief BLAUWDRUK nog een laatste keer terug naar een onspeelbaar meesterwerk van Vondel, om er geen snipper van heel te laten. Het Bijbelse verhaal over goed en kwaad verwordt in de handen van BLAUWDRUK tot een vurige tragikomedie over zelfverrijking en altruïsme, over individualisme en collectivisme, over grenzeloze ambitie en gestrande groepsgevoelens.

Kom je voor de voorstelling een hemelse melanzane eten bij restaurant Duinvermaak? Check hier het arrangement.

Over de makers

Tijn Panis, Romijn Scholten, Emma van Zandvoort en Bram Walter zijn samen collectief BLAUWDRUK. Zij werken de komende jaren bij Karavaan i.s.m. Boslab aan nieuwe voorstellingen en hun eigen gezelschap binnen de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten. Ze maken larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Ze pakken stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie.

In de pers

"Als er een prijs zou zijn voor het leukste, jonge, veelbelovende collectief, dan zou die gaan naar Collectief Blauwdruk"

★ ★ ★ ★  NRC

"Het is niet alleen heel grappig, ze maken voortdurend slimme en relevante verwijzingen naar hedendaagse trends en de actualiteit."

Theaterkrant - (Keuze van de criticus)

Credits

Van: Collectief Blauwdruk | Concept, tekst, spel: Dinda Provily, Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter | Creatief producent: Emma van Zandvoort | Eindregie: Matthijs IJgosse | Tekstbegeleiding: Joachim Robbrecht | Kostuumatelier: Trudy Hommel | In coproductie met: Karavaan | Met dank aan: Amsterdamse Bostheater, Het Nationale Theater

Gerelateerde arrangementen

uitverkocht

Hemelse melanzane eten bij Paradijs aan het Einde

Voor of na je voorstelling in de duinen aanschuiven bij een hemelse maaltijd
17 t/m 28 mei

Wil jij je uitje compleet maken, reserveer dan nu alvast je plekje voor een hemelse maaltijd

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2023

18 t/m 29 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 18 t/m 29 mei in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus, concerten, familieprogramma en meer!

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

Gerelateerd nieuws

BACKSTAGE BIJ: Paradijs aan het Einde

Op 1 mei nodigt collectief BLAUWDRUK je van harte uit om een kijkje te nemen bij het repetitieproces van hun nieuwste Vondelbewerking ‘Paradijs aan het Einde’. Vandaag waren wij aanwezig bij de kleding doorpas. En het belooft weer iets prachtigs te worden!

Lees verder
Partner

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen