Zanger zonder volk

Theater over leven in een woonwagenkamp

Zanger zonder volk foto met 3 mensen voor een woonwagen
foto Sabine Rovers

Muziektheater

Op een tijdelijk woonwagenkamp in Alkmaar zien we Mamaatje Jaanie met haar twee zonen Grote Lien en Kleine Lien. Ze zijn een hecht drietal die een eenheid vormen; de moeder is analfabeet, Grote Lien laaggeletterd maar Kleine Lien kan volgens de norm wel goed leren. Via hem komen er steeds meer invloeden van buitenaf hun wereld in.


Het gevolg hiervan is dat Kleine Lien zich afvraagt in welke wereld hij eigenlijk thuis hoort. Waar zijn plek is. In een wagen met wielen of in een huis omgeven door stenen. Dit alles speelt zich af in een woonwagen op een draaischijf, dat het decor is van deze voorstelling.

Zanger zonder Volk is een ode aan alle vormen van laaggeletterdheid.

In Alkmaar strijden reizigers al best wel een tijd voor een goede plek om te wonen. Onder het motto te gesloten, te ouderwets en te ongepast willen Nederlandse gemeenten regelmatig af van woonwagenkampen. Zanger zonder volk stelt zich vragen bij het leven in een gesloten samenleving. Is het beter om eruit te breken of te blijven? En hoe ver moet je je aanpassen om in de “normale” samenleving mee te draaien? Welke rol heeft taal hierin? Verandert als je meer intellect op doet, eerst je manier van spreken of van denken?

Over de maker

Giovanni Brand is een performer en schrijver, in 2020 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk een persoonlijk noodzaak zit. Hij is afstammeling van Roma, heeft zelf nooit in een woonwagenkamp gewoond, maar zijn familie wel. Lang keek hij neer op ‘het milieu’, maar inmiddels omarmt hij ook dat deel van zijn identiteit.

In zijn werk geeft hij woorden aan verhalen die te intiem en/of pijnlijk lijken en daarom vaak niet verteld of gehoord worden. De ene seconde denkt hij: “Waarom vond ik het een goed idee om dit te doen?” De andere seconde: “Wat heb ik te verliezen?” Zolang die tweestrijd gaande is, vindt Giovanni het nodig om zijn mond open te trekken. 

Lees het interview met Giovanni Brand in de Volkskrant: Met één been in de wagen: Giovanni Brand maakt theatervoorstelling over leven in een woonwagenkamp.

In de pers

"De teksten zijn om in het hart te sluiten. Een beetje zoals de gouwe ouwe van André Hazes. Je weet wel: léven. Met een lach en een traan."

Theaterkrant

"Zeker Janneke Remmers zou voor haar rol als mama Jaanie een prijs moeten krijgen. Zij laat zien hoe deze kwetsbare vrouw ten onder gaat, strijdend tegen niet te stoppen krachten, zoals de vooruitgang en de maatschappij. Vermorzeld wordt ze. Haar bitterheid en woede op het einde zijn volkomen geoorloofd, en dat komt echt aan"

★ ★ ★ ★  Volkskrant

"In een fraaie regie van Lynn Schutter laten de familiaire situaties het publiek soms gieren, soms snikken."

Theaterkrant

Credits

Concept & tekst: Giovanni Brand | Regie: Lynn Schutter | Spel: Janneke Remmers, Matthijs IJgosse, Giovanni Brand | Producer muziek: Kauwboy | Liedteksten en zanglijnen: Giovanni Brand | Sound design: Hélène Vrijdag | Kostuums: Michelle Cornelissen | Decor concept: Lynn Schutter | Decorontwerp en bouw: Man met de hamer | Lichtontwerp: Prem Scholte Albers | Coaching: Rosa Reuten, Liet Lenshoek | Producent: Likeminds | Coproducent: Theaterproductiehuis Zeeland | Mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Met grote dank aan: Bertus en Bianca Schlahmilch, Pia en Kees Machielsen, Dirk Kortbeek

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2024

17 t/m 26 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 17 t/m 26 mei in regio Groot Alkmaar. Je ziet het beste locatietheater op buitengewone plekken en beleeft een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer!

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
Foto: Bowie Verschuuren

Volg ons op social media!

tickets

Cart