AGRAAF – Drie boerenvoorstellingen tijdens Karavaan Festival

Karavaan organiseert van 17 tot en met 26 mei weer het Karavaan Festival in de regio Alkmaar. Er worden ook drie boerenvoorstellingen gebracht, twee in Zuidschermer en één in Stompetoren.


In het theaterstuk Boeren, dat wordt opgevoerd op melkveebedrijf De Groot in Zuidschermer, vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. ‘Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal’, aldus de makers. ‘Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Het gaat in Boeren om mensenverdriet, wat niet wil zeggen dat het er altijd zwaarmoedig aan toe gaat.’

Kloof boer en burger

‘De Boer Op’ is een coproductie van Makershuis Alkmaar en Karavaan, in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Aeres Agrarische Hogeschool Dronten. Zes jonge schrijvers interviewden zes verschillende boeren uit de regio en schreven op basis daarvan een monoloog. Zes verschillende verhalen, gespeeld door zes verschillende acteurs op zes plekken op boerderij ’t Koehotel in Zuidschermer.

‘Boeren en landbouw zijn volop in het nieuws’, aldus de makers. ‘Boerenprotesten, discussies over het verbouwen van ons voedsel en iedereen heeft er opeens een mening over. Ook zijn er nieuwe woorden als pas-melders, piekbelasters en stikstofcrisis. Een theatervoorstelling over grote veranderingen en de relatie met ons voedsel.’ De makers duiken in de ‘kloof’ tussen boer en burger. ‘Want iedereen heeft een mening.’

Muziek voor koeien

LOEI, opgevoerd bij melkveehouderij Smit in Stompetoren, is een multimediaproject rondom een muziekcompositie speciaal geschreven voor koeien. ‘Waarom zouden we alleen muziek voor mensen schrijven?’ Aldus Flavia dat dit stuk componeerde met de muzikale voorkeuren van koeien in gedachten.’ Questions Collective neemt de bezoeker mee naar de boerderij om erachter te komen van welke muziek koeien eigenlijk houden. ‘Koeien zijn dol op muziek. Ze worden er gezonder van en gaan meer melk geven, omdat hun stress ervan afneemt.’

 

Bron: AGRAAF

Recent nieuws

Fietsende mensen tijdens Expeditie Alkmaars Kanaal
Keith Montgomery

PREMIERE NIEUWE VOORSTELLING VAN KARAVAAN LANGS HET ALKMAARS KANAAL

ALKMAAR - zondag 2 juni gaat de voorstelling Bovendrijven in première. Bovendrijven is een nieuwe locatietheatervoorstelling van Karavaan, gemaakt en gespeeld door een van hun jonge theatermakers: Isan Vos. Bovendrijven is onderdeel van een unieke theatrale fietstocht langs de oevers van het Alkmaars Kanaal. Nieuw op deze route is een vertekijker met historische beelden.

Lees verder
LOEI: 2 muzikanten in een wei met koeien
Moon Saris

KARAVAAN TREKT LANDELIJKE AANDACHT MET SUCCESVOLLE EDITIE KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Muziek voor koeien, een true crime in de bossen van Heiloo, en een spektakelopera met senioren in de Grote Kerk. Karavaan Festival presenteerde tien dagen lang avontuurlijk locatietheater in de regio Groot Alkmaar, met het thema "Uit de maat". Het publiek werd in grote getale getrokken door voorstellingen op het platteland, in de stad en in de bossen. Het bruisende festivalhart in het zonovergoten Victoriepark genoot veel belangstelling en trok een nieuw scala aan bezoekers. Het theaterfestival kende een zeer succesvolle editie met ruim 29 duizend bezoekers.

Lees verder
PREPARTY PRIDE ALKMAAR met 2 drags op een skippybal

GRATIS PRE-PARTY ALKMAAR PRIDE IN HET VICTORIEPARK

ALKMAAR - Speciaal voor de Alkmaar Pride week organiseert Karavaan samen met Podium Victorie op 25 mei een feestelijke pre-party vol veren en glitter. Van 11:00-13:00 is er in het Victoriepark tijdens festival Yes In My BackYard een veelzijdig programma, met o.a. Kinki Kappers, een circus-meet-drag show en catwalk.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen