BOER BEN IK!

Uniek toneelstuk door een geboren boer

Moon Saris

Toneel

BOER BEN IK! is een uniek toneelstuk door een geboren boer, die tegelijk acteur en toneelschrijver is. BOER BEN IK! gaat over een boerenzoon die het aandurft om een paar stappen terug te doen en het heden en verleden van het familiebedrijf eens opnieuw te bekijken. Dit zorgt voor herkenbare, pijnlijke, mooie en verhelderende momenten.


“Ik ben een boerenzoon. Mijn grootvader was boer, mijn vader was boer en ik ben het. Daar ben ik trots op. Niets meer, niets minder.”

Frans, de hoofdpersoon uit `BOER BEN IK!’ kan zich nog goed herinneren hoe hij als jongen languit in het gras kon liggen en naar de vogels luisterde. Wat was hij trots dat hij een boerenzoon was! Onder de strenge hand van zijn vader leerde Frans zelf boer te worden. Dat was niet altijd even gemakkelijk, al hoezeer zijn moeder hem probeerde te beschermen. Later als zelfstandig boer krijgt Frans te maken met eisen vanuit de overheid en druk vanuit de maatschappij. Terwijl zijn moeder op de achtergrond onverstoorbaar haar eigen leven leidt, maakt Frans de balans op.

Van generatie tot generatie is Frans zijn familie al boer, en hij is er enorm trots op als boerenzoon. Zijn jeugd kent zowel zware tijden door de indringende presentie van zijn vader die hem het boerenleven heeft geleerd, als tijden van lief door zijn moeder. Het is tijd om een paar stappen terug te doen en te reflecteren op de huidige stand van zaken en het verleden van het familiebedrijf. Pier21 vertaalde het uiterst succesvolle Friese stuk speciaal in het Nederlands.

Over de maker

Theatergezelschap Pier21 heeft in de afgelopen 10 jaar met veel succes voorstellingen gemaakt over actuele maatschappelijke thema’s in Friesland en daarbuiten. Na 15 producties is Pier21 niet meer weg te denken uit het Friese theaterlandschap.

In de pers

"Smink verricht een ware krachttoer door anderhalf uur lang het publiek bij de les te houden"

★ ★ ★ ★  Volkskrant

"Meeslepend en ontroerend om naar te kijken, overtuigend in zijn betekenis."

Friesch Dagblad

"Het knappe van Boer ben ik is de constante twijfel die er in doorklinkt: doe ik het wel goed, als boer, vader en zoon, of kan het beter?"

★ ★ ★ ★  Volkskrant

Credits

Van: Pier21 | Tekst: Freark Smink | Spel: Freark Smink, Klaasje Postma | Regie: Jos Thie | Composities/muziek: Rogier Bosman | Decorontwerper: Mirjam Groote Gansey | Decor: Jelle Snijder | Kostuumontwerp: Hadewych ten Berge | Lichtontwerp: Koos de Vries | Techniek: Jeroen van Casteren | Artwork publiciteitsbeeld: Bernard Roorda | Fotografie: Jan Bensliman | Nederlandse vertaling: Hedwig Oldenhof

Gerelateerde arrangementen

uitverkocht

Soep & BOER BEN IK!

Soep & brood op het boerenerf voorafgaand aan de voorstelling BOER BEN IK!
12 t/m 27 mei

Op het boerenerf van de biologische boerderij Natuurlijk Genoegen schuif je aan voor maaltijdsoep met brood en beleef je de boerenvoorstelling BOER BEN IK! Een betere zomeravond uit kun je niet hebben, toch?!

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2023

18 t/m 29 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 18 t/m 29 mei in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus, concerten, familieprogramma en meer!

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

Gerelateerd nieuws

Moon Saris

BOERENSCHUREN VOL THEATER: KARAVAAN BRENGT VOORSTELLINGEN OVER ACTUELE BOERENTHEMA’S IN DE SCHERMER

Afgelopen vrijdagavond trapte Karavaan af bij biologische boerderij Natuurlijk Genoegen met de eerste locatievoorstelling van Karavaan Festival: BOER BEN IK!

Lees verder
Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen