Brandstof

Coronaproof Theatrale Drive Through

Foto: Moon Saris

Theater

Theater beleven binnen de richtlijnen van de RIVM. Dat kan met Karavaan! Vanuit je eigen huis stap je in je eigen auto en rij je naar de leegstaande drukkerij Alkmaar voor een exclusieve drive through ervaring. Een verrassende route met onderweg theater, muziek en performances. Afhaaltheater in tijden van corona.


“Even een eigenzinnige adempauze van alle hectiek rondom de crisis, letterlijk brandstof om in het hoofd uit het isolement te stappen. En we tonen hiermee ook de veerkracht van de culturele sector, van Karavaan, van onze makers.”

Over Brandstof
Alsof je op volle snelheid over een autoweg rijdt en ineens op de rem trapt. Met gierende banden kom je tot stilstand. Sporen op het asfalt, littekens op je huid en iets later op je ziel? 
In Brandstof gaan vijf personages met theater, muziek en performance op zoek naar dat waardoor zij weer zelf achter het stuur van hun leven komen te zitten. 
Beleef in je auto een bijzondere expeditie door een leegstaande drukkerij en ga mee op een zintuiglijk avontuur. Een route die je onderweg laat grinniken, die ontroert, die jeukt en die verrast.

Brandstof in Nieuwsuur en NOS-journaal
Check hier de items.

Over de spelers
Brandstof wordt gespeeld door Dennis Tiecken, Nynke Heeg, Lusanne Arts, Marlies Bosmans en Lourens van den Akker. 
Dennis Tiecken volgde de mime-opleiding en was afgelopen Winterkaravaan te zien in ‘De meeste dingen huilen niet’ van Femke Arnouts. Deze voorstelling zou in Karavaan Festival 2020 worden uitgewerkt. Lusanne Arts en Marlies Bosmans zag je beiden op Karavaan Festival 2017 in het succesvolle ‘Bleekneusjes’, en zij zouden beiden spelen op Karavaan Festival 2020 in de coproductie ‘Onze Kersentuin’. Nynke Heeg was te zien bij Karavaan in ‘Senang’ en speelde in vele voorstellingen van Tryater, evenals Lourens van den Akker. Lourens zou tijdens Karavaan Festival 2020 te zien zijn in Karavaan’s eigen productie, het boerendrama ‘Kiem’. Brandstof wordt geregisseerd door Jos van Kan, die bij Karavaan vorig jaar de voorstellingen Maalkop en Senang regisseerde, en ook ‘Kiem’ zou regisseren, waarvoor Wiebe Gotink de muziek zou schrijven.

In de pers

"De zomerfestivals likken hun wonden en beraden zich op virtuele alternatieven. In Alkmaar doen ze het anders. [..] Een innemende drive through performance "

Scènes

"[...] Stuk voor stuk memorabele ervaringen, en dat is Brandstof ook weer, mede dankzij de industriële omgeving en de bijzondere soundtrack, een mix van pop en religieuze muziek."

NRC

"Brandstof is een bijzondere en ontroerende aanvulling op het locatietheater. Het idee is uit nood geboren maar drive through theater smaakt echt naar meer en zou zich weleens tot een nieuw theatergenre kunnen ontwikkelen."

Theaterkrant

"Ook zonder corona was dit een bijzonder theatrale ervaring in een fascinerend industrieel decor geweest. Het bewijst opnieuw de slagkracht van de culturele sector"

Trouw

"Caleidoscopisch portret van uiteenlopende levens [...] De ‘drive through’-performance ‘Brandstof’ grossiert in imponerende beelden en poëtische taal"

NRC

"Even met de auto door een andere wereld [...] Het is haast onvoorstelbaar hoe snel Karavaan na het afgelasten van het hele festival alle creativiteit heeft aangewend om op locatie een een gloednieuwe drive through voorstelling te bewerkstelligen [...] Met ragfijne lijntjes blijken alle personages met elkaar verbonden te zijn"

Telegraaf

"Theaterbezoekers komen een voor een aanrijden op een verder verlaten parkeerterrein op een verder laten industrieterrein in Alkmaar. We mogen weer. De eerste drive-through-theatervoorstelling sinds de corona-uitbraak is een feit. Festival Karavaan heeft de primeur. Vindingrijkheid kan Karavaan in ieder geval niet ontzegd worden."

Volkskrant

"Brandstof offers a powerful symbol of perseverance and resilience. It really embodies the essence of what the project is all about: of finding (new) ways to keep on keeping on, even if the world around us has seemed to come to a standstill."

Movement Exposed

"De grootste crisis in decennia leidt ook tot innovatieve vondsten [...] zoals een theatergezelschap die het roer drastisch omgooide."

Nieuwsuur

"Door de corona-crisis lag het culturele leven een tijd lang stil, inmiddels pakken toneel- en theatergezelschappen de draad weer een beetje op, maar wel coronaproof, zoals in Alkmaar"

NOS-journaal

Credits

Concept en idee: Karavaan | Regie en kostuum: Jos van Kan | Door en met: Nynke Heeg, Lusanne Arts, Lourens van den Akker, Marlies Bosmans, Dennis Tiecken | Muziek: Wiebe Gotink | Projectleiding: Ilse van Dijk | Dramaturgie: Laura Simonse | Marketing en comunicatie: Els Schipper | Producent: Nico Bink | Techniek: Woody Kilibarda, Bram Visser | Stage techniek: Rick Houtkamp | Bouwteam: Hans Muntjewerff, John Kunnen, Augustine SSembatya, Jos Kaandorp | Bureau: Larissa Terlaak | Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Alkmaar, Fonds Podiumkunsten, MTS Audiovisueel, 't Hekeltje | Met dank aan: King's Inn City Hostel, Pol Hoogwerkers, Bloemist Wim van Assem, Dorien de Jonge, Garage de Haas, West Coast Motors, Stadswerk072, BUKO, Carglass Alkmaar, Kees Kwadijk, Ed Jongejeugd, en al onze vrijwilligers!

Gerelateerd nieuws

RUIM 3.000 BEZOEKERS BELEVEN THEATRALE DRIVE THROUGH KARAVAAN; PRIMEUR TREKT LANDELIJKE AANDACHT

Bijna 1350 auto's en ruim 3000 bezoekers beleefden de coronaproof theatrale drive through Brandstof in de broedplaats de Drukkerij in Alkmaar en was daarmee avond aan avond uitverkocht. Karavaan wist met het unieke project het publiek te beroeren en de aandacht van veel landelijke pers te trekken.

Lees verder

Sponsoren Brandstof in het zonnetje

Superfijn dat we in deze gekke corona-tijd konden rekenen op de steun en hulp van partners, vrienden en sponsoren om onze theatrale drive through te kunnen ontwikkelen. Zonder hen geen Brandstof!

Lees verder

Ruim 3000 bezoekers beleven theatrale drive through Brandstof

Bijna 1350 auto's en ruim 3000 bezoekers beleefden de coronaproof theatrale drive through Brandstof in de broedplaats de Drukkerij in Alkmaar.

Lees verder
Foto: Moon Saris

Brandstof in de pers

Wat zijn we blij met en trots op alle mooie berichten over Brandstof in de landelijke pers. Trouw, Volkskrant, de Telegraaf, NRC, Scènes, Noord-Hollands Dagblad en Theaterkrant, ze waren allemaal op onze theatrale drive through aanwezig. En dan kwamen we ook nog eens in het NOS-journaal én in Nieuwsuur! Lees je mee met een paar mooie en leuke quotes?

Lees verder
Foto: Ozgur Donmaz

KARAVAAN ONTWIKKELT CORONAPROOF THEATRALE DRIVE THROUGH


Karavaan ontwikkelt geheel coronaproof de theatrale drive through 'Brandstof', om en door de drukkerij in Alkmaar. 

Vanuit eigen huis stap je in je eigen auto en rij je naar de leegstaande drukkerij Alkmaar voor een exclusieve drive through ervaring. Een verrassende route met onderweg theater, videokunst en performances. Buitengewoon afhaaltheater in tijden van corona.

Lees verder
Deze productie wordt mogelijk gemaakt door:

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen