Mens Boom Dier

Poëtisch theater waarin de natuur zelf aan het woord is

Beeld: Ilja Lammers

Mens is ziek. Ze is het bos in gestuurd om te herstellen. Ze zoekt naar wortels, haar eigen wortels, die haar weer kunnen verbinden met het leven om haar heen. Een verpleger sluit Mens met een infuus aan op het wortelstelsel van Boom. Dan begint Mens te hallucineren. Boom begint te praten en de verpleger verandert in een vogel. Wat hebben Boom en Dier haar te vertellen? Wat hebben deze wezens ons te vertellen?


Mens Boom Dier is een poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling. Een hallucinerende trip door tijd en ruimte, over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting. De natuur is door cijfers en grafieken die ons door zoekmachines en de media worden voorgeschoteld, onttoverd geraakt. Als medicijn tegen afstomping, gaat Gouden Haas voor Mens Boom Dier te rade bij de magische verhalen van onze voorouders. Hoe gingen zij om met vragen over natuurverschijnselen die groter waren dan ze konden bevatten?


Gouden Haas zoekt in de vertellingen waarin rivieren nog konden zingen en appels ons uit het paradijs konden stoten én met de ideeën van inspirerende denkers als Timothy Morton en Donna Haraway onder de arm, naar een nieuw kompas voor de ecologische uitdaging die voor ons ligt.


Een dier aan het begin van zijn leven,

een mens vastgelopen in het hare,

een boom die alles al heeft gezien.

Wat hebben ze elkaar te vertellen?


In deze filmische, sprookjesachtige voorstelling geeft Gouden Haas de natuur een stem en wordt de verbeeldingskracht gebruikt om lineair denken om te buigen naar een circulair bewustzijn, waarin uit elk einde iets nieuws kan ontstaan. Mens Boom Dier is een betoverende ervaring en een uitnodiging om ons perspectief te kantelen van een egocentrisch, naar een ecocentrisch wereldbeeld.


Over de maker

Met grote ecologische thema’s als basis en een magisch realistische beeldtaal ontwikkelde Gouden Haas een nieuw genre locatietheater: eco-poëzie. Met beelden die op het netvlies blijven branden en door de natuur een stem te geven, geeft Gouden Haas een doorkijk naar even utopische als dystopische werelden. Rondom alle voorstellingen maakt Gouden Haas contextprogramma’s waarin ze het publiek helpt de stap te zetten van droom naar daad.

Zo vormt het werk van Gouden Haas via de keten denken – dromen – doen een uitnodiging tot het verschuiven van ons wereldbeeld van egocentrisch naar ecocentrisch.


Credits

Van: Gouden Haas | Concept en regie: Gienke Deuten | Tekst: Martijn de Rijk | Compositie: Jaap van Keulen | Spel: Erwin Boschmans, Maureen Teeuwen | Vormgeving: Annemarie Klijn, Hester Jolink | Kostuums: Annemarie Klijn | Techniek: Roy Vermeer | Productie: Maartje Nieuwint | PR: Dagmar Bokma | Contextprogrammering: Marieke Nooren | Artistieke leiding: Gienke Deuten | Zakelijke leiding: Erik Jobben, Nora Duijf | Met steun van: Fonds Podiumkunsten, Norma Fonds, Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Lira Fonds, Fonds21, Gemeente Alkmaar | Met dank aan: Stadslandgoed de Kemphaan Almere, Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2021

6 t/m 15 aug

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival in regio Groot Alkmaar. Van boerderijen tot monumenten en van het strand tot aan een zomers festivalhart in het Victoriepark Alkmaar. Karavaan verrast je weer met 10 dagen lang buitengewoon theater! Kaartverkoop vanaf 1 juli.

Lees verder
Beeld: Bowie Verschuren

Volg ons op social media!