Mens Boom Dier

Poëtisch theater waarin de natuur zelf aan het woord is

Foto: Ilja Lammers

Theater

Mens Boom Dier is een poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling. Een hallucinerende trip door tijd en ruimte, over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting. De natuur is door cijfers en grafieken die ons door zoekmachines en de media worden voorgeschoteld, onttoverd geraakt. Als medicijn tegen afstomping, gaat Gouden Haas voor Mens Boom Dier te rade bij de magische verhalen van onze voorouders. Hoe gingen zij om met vragen over natuurverschijnselen die groter waren dan ze konden bevatten?


Deze voorstelling is te ook bezoeken als onderdeel van onze theatrale fietsroute Expeditie Groen

Mens is ziek. Ze is het bos in gestuurd om te herstellen. Ze zoekt naar wortels, haar eigen wortels, die haar weer kunnen verbinden met het leven om haar heen. Dan ontmoet ze Boom, die haar met een infuus aansluit op zijn wortelstelsel en begint Mens aan haar therapeutische trip. Op haar reis ontmoet ze ook Vogel. Boom en Vogel beginnen tegen haar te praten en dagen haar uit om alles dat ze dacht te weten over zichzelf en de natuur bij te stellen en door andere ogen te bezien. Wat hebben Boom en Dier haar te vertellen? Wat hebben deze wezens ons te vertellen?

Gouden Haas zoekt in de vertellingen waarin rivieren nog konden zingen en appels ons uit het paradijs konden stoten én met de ideeën van inspirerende denkers als Timothy Morton en Donna Haraway onder de arm, naar een nieuw kompas voor de ecologische uitdaging die voor ons ligt.

Een dier aan het begin van zijn leven,
een mens vastgelopen in het hare,
een boom die alles al heeft gezien.
Wat hebben ze elkaar te vertellen?

In deze filmische, sprookjesachtige voorstelling geeft Gouden Haas de natuur een stem en wordt de verbeeldingskracht gebruikt om lineair denken om te buigen naar een circulair bewustzijn, waarin uit elk einde iets nieuws kan ontstaan. Mens Boom Dier is een betoverende ervaring en een uitnodiging om ons perspectief te kantelen van een egocentrisch, naar een ecocentrisch wereldbeeld.

De Groene Kliniek

De makers van Mens Boom Dier presenteren tijdens Karavaan Festival ook de theatrale installatie De Groene Kliniek op het festivalhart in Alkmaar en de podcast De Groene Kliniek.

Over de locatie

“Het idee voor de voorstelling Mens Boom Dier ontstond na het plotselinge overlijden van mijn vader drie jaar geleden. In de periode erna ervoer ik de dunne richel tussen leven en dood heel fysiek. Ik leefde in het volle bewustzijn van de altijd aanwezige dood. En gek genoeg voelde ik me daardoor veel ‘wakkerder’, levender dan doorgaans. Het zette me aan het denken over onze omgang met de dood. Hoe we die krampachtig naar de rand van ons bewustzijn proberen te duwen. En hoe absurd dat eigenlijk is. Het is namelijk de enige zekerheid die we hebben in het leven: alles wat leeft gaat op een dag dood.Terwijl alles in de natuur circulair beweegt, gelooft de mens in lineaire groei. Hoe kunnen we weer leven in het bewustzijn van de dood? Dat werd het startpunt voor Mens Boom Dier.

Door de begrafenis van mijn vader maakte ik kennis met natuurbegraafplaatsen. De gedachte erachter sprak me enorm aan: het lichaam teruggeven aan de natuurlijke kringloop van het leven terwijl het leven op die plek doorgaat in de vorm van een openbare ruimte waar bezinning, ontspanning en de natuur alle ruimte krijgen om te groeien. Het sluit aan bij waar Gouden Haas met haar voorstellingen en programma’s op aan wil sturen: dat we onze relatie met onze medenatuur opnieuw bekijken. De mens terugplaatsen in het ecosysteem waar ze van vervreemd is geraakt.”
Over de maker

Met grote ecologische thema’s als basis en een magisch realistische beeldtaal ontwikkelde Gouden Haas een nieuw genre locatietheater: eco-poëzie. Met beelden die op het netvlies blijven branden en door de natuur een stem te geven, geeft Gouden Haas een doorkijk naar even utopische als dystopische werelden. Rondom alle voorstellingen maakt Gouden Haas contextprogramma’s waarin ze het publiek helpt de stap te zetten van droom naar daad.
Zo vormt het werk van Gouden Haas via de keten denken – dromen – doen een uitnodiging tot het verschuiven van ons wereldbeeld van egocentrisch naar ecocentrisch.

In de pers

"maar in die mooie enscenering tussen het wuivend gras en tegenover die fraaie boom, pakt het je beet, en verrast het einde: met de frisse blik van een volgende generatie."

★ ★ ★ ★  Volkskrant

"Mens boom dier is een poëtische prachtvoorstelling met dystopische elementen. De locatie, Natuurbegraafplaats Geestmerloo, is schitterend en versterkt het gevoel dat de mens nauw verbonden moet zijn met de aarde om de toekomst hanteerbaar te maken."

★ ★ ★ ★  Scenes

Credits

Van: Gouden Haas | Concept en regie: Gienke Deuten | Tekst: Martijn de Rijk | Compositie: Jaap van Keulen | Spel: Maureen Teeuwen, Judith Hazeleger, Erwin Boschmans | Vormgeving: Annemarie Klijn, Hester Jolink | Kostuums: Annemarie Klijn | Techniek: Roy Vermeer | Productie: Maartje Nieuwint | PR: Dagmar Bokma | Contextprogrammering: Marieke Nooren | Artistieke leiding: Gienke Deuten | Zakelijke leiding: Erik Jobben, Nora Duijf | Met steun van: Fonds Podiumkunsten, Norma Fonds, Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Lira Fonds, Fonds21, Gemeente Alkmaar | Met dank aan: Stadslandgoed de Kemphaan Almere, Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Gerelateerde arrangementen

uitverkocht

Expeditie Groen

Theatrale fietsroute over en door de natuur
6 t/m 15 aug

In Expeditie Groen fiets je, in je eigen gezelschap en in je eigen tempo, 25 km door het groene ommeland van Alkmaar. Onderweg stop je voor 2 nieuwe theatervoorstellingen - eentje op een voormalige rozenkwekerij en eentje op een natuurbegraafplaats - en is er allerlei lekkers op je route onderdeel van jouw complete dagje uit! Je eindigt in het festivalhart aan een voor jou gedekte tafel met een heerlijke maaltijd. Expeditie Groen is all-inclusive.

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2021

6 t/m 15 aug

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 6 t/m 15 augustus in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang locatietheater op buitengewone plekken: van boerderijen tot een natuurbegraafplaats en van een radiopeilstation tot een landgoed. Vier je zomervakantie bij Karavaan!

Lees verder
Beeld: Bowie Verschuren

Gerelateerd nieuws

Foto: Ilja Lammers

KARAVAAN FESTIVAL BRENGT THEATERVOORSTELLING OP NATUURBEGRAAFPLAATS GEESTMERLOO

Van 5 t/m 15 augustus brengt Karavaan Festival de poëtische en magische locatietheater voorstelling Mens Boom Dier van theatergezelschap Gouden Haas op de voor de voorstelling zo treffende locatie Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Alkmaar.

Lees verder
Foto: Ilja Lammers

Theatervoorstelling Mens Boom Dier van Gouden Haas in première op Karavaan Festival

Op 6 augustus gaat tijdens Karavaan Festival de nieuwe voorstelling Mens Boom Dier van theatergezelschap Gouden Haas in première op de voor de voorstelling zo treffende speellocatie Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Alkmaar. 

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen