Vrij van Verzet

Een moddervette tragikomedie over vrijheid

Tibor Dieters

Theater

Tragikomisch locatietheater op een legendarische plek waar de strijd gestreden werd. Op de avond van het Ontzet zien we twee Alkmaarders en een krijgsgevangen Spanjaard, tot hun enkels in de modder. De dijken zijn doorgestoken, de Spanjaarden op El Grande Retorno. De epische strijd die 450 jaar later nog immer gevierd wordt is gestreden. Eindelijk is de belegering voorbij. Eindelijk is er vrijheid!. Alcmaria Victrix!!


En nu…?

In Vrij van Verzet stelt Collectief BLAUWDRUK de vraag welke rol vrijheid speelt in vredestijd. Wat komt er na het vieren? Als de roes van de Ontzettingsfeesten is weggetrokken, de modderige morning-after is aangebroken en de vrijheidskater inkickt, wat gaan we dan met elkaar doen? Is jouw idee van vrijheid hetzelfde als het mijne? En wat als de verbroedering van de vrijheidsstrijd begint weg te ebben? Als we niet meer hoeven te vechten tegen de Spanjaarden / een bezetter, waar vechten we dan voor?

In een steeds verder escalerende avond ontvouwt zich een schrijnende tragikomedie over hoe om te gaan met de vrijheid waar je zo lang voor hebt gevochten. Want bevrijd worden is misschien niet hetzelfde als vrij zijn.

Na het succes van hun wervelende bewerkingen van klassiekers van Vondel & Molière zet Collectief BLAUWDRUK speciaal voor 450 jaar Alkmaars Ontzet de tanden in de epische vertellingen rond acht oktober. Op de plek waar de Spanjaarden 450 jaar gelee hun tenten achterlieten, schrijven zij een gloednieuw hoofdstuk aan dit al duizenden keren vertelde heroïsche epos. Een potje modderworstelen rond dat ene alomtegenwoordige en allesverzengende thema, waar we 450 jaar na dato nog steeds nauwelijks mee weten om te gaan: De Vrijheid.

Over de makers

Tijn Panis, Romijn Scholten, Emma van Zandvoort en Bram Walter zijn samen collectief BLAUWDRUK. Zij werkten de afgelopen jaren bij Karavaan aan nieuwe voorstellingen en hun eigen gezelschap binnen de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten. Ze maken larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Ze pakken stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie.

Praktische informatie

Vanaf de startlocatie lopen we gezamenlijk naar de voorstellingsplek (15 min. lopen). Op de startlocatie zijn toiletten aanwezig.
De startlocatie bevindt zich tegenover treinstation Alkmaar Noord. Auto’s kunnen gratis geparkeerd worden op het parkeerterrein.

Ook te boeken als arrangement met een heerlijke vegetarische niet-traditionele zuurkool-maaltijd bij ’t IJkgebouw
Bestel hier je combi-ticket

Alkmaar 450 jaar ontzet

Van Alkmaar de Victorie! In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich heeft bevrijd van de Spanjaarden. Daarom is er een jubileumjaar ingesteld waarbij we Alkmaar Ontzet vieren en herdenken van 8 oktober 2022 tot 8 oktober 2023. De voorstelling Vrij van Verzet is onderdeel van deze speciale programmering.

In de pers

"Met aanstekelijk spelplezier gaan deze taalfanaten aan de haal met de Tachtigjarige Oorlog. Het resultaat is een hoogst energieke voorstelling waar je uit zou willen blijven citeren, zo hoog is de grapdichtheid en zo spot on de verwijzingen naar de actualiteit."

NRC

"Hun jolige, bloemrijke taalfeestjes stoppen ze en passant barstensvol actuele thema’s, wat steevast resulteert in even feestelijk als intelligent toneel."

★ ★ ★ ★  Volkskrant

"Vrij van Verzet is opnieuw een even schrijnende als hilarische tragikomedie waarin op het scherpst van de snede wordt gespeeld in Blauwdruk geheel eigen, lekker vette en barokke stijl. "

Theaterkrant - keuze van de criticus

""Het is niet alleen heel grappig, ze maken voortdurend slimme en relevante verwijzingen naar hedendaagse trends en de actualiteit.""

Theaterkrant - keuze van de criticus

""Als er een prijs zou zijn voor het leukste, jonge, veelbelovende collectief, dan zou die gaan naar Collectief Blauwdruk""

★ ★ ★ ★  NRC

Credits

Van: Collectief Blauwdruk | Concept en spel: Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter | Creatief producent : Emma van Zandvoort | Tekst en eindregie: Matthijs IJgosse | In coproductie met: Karavaan | In samenwerking met: Taqa Theater de Vest | Met dank aan: Gemeente Alkmaar

Gerelateerde arrangementen

Collectief Blauwdruk portret
uitverkocht

Niet traditionele zuurkool & theatraal genot

Moddervet locatietheater én lekker eten
19 september t/m 7 oktober

Een compleet uitje, niet nadenken en gewoon doen. Ontdek de perfecte combinatie van smakelijke verwennerij en avontuurlijk locatietheater met ons unieke arrangement bij de voorstelling "Vrij van Verzet"! Geniet van een heerlijke maaltijd, bestaande uit een smaakvolle vegetarische zuurkool met gebakken camembert.

kaarten & info

Gerelateerd nieuws

Foto: Tibor Dieters

GROOT PUBLIEK OMARMT UITBUNDIG LOCATIETHEATER VAN BLAUWDRUK

ALKMAAR - In het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet stuwde collectief BLAUWDRUK in coproductie met Karavaan bijna 3.000 bezoekers op tot verrukking met de uitverkochte tragikomische locatievoorstelling Vrij van Verzet.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen