★★★★☆ De Volkskrant: Op de theaterroute Winterkaravaan krijgt het publiek nieuw, brutaal theatertalent voorgeschoteld

28-12-23 Varkens, een melancholische clown en twee hipsters op een VanMoof op de planken in de polder: de drie korte voorstellingen op Winterkaravaan 2023 kunnen wat aan diepte winnen, maar zijn in ieder geval lekker weird.


Knorrend schudden ze met hun billen, krulstaarten trots de lucht in, klaar om het ‘boegbeeld van het nieuwe fokseizoen’ te worden. Petunia en Dorethea zijn twee zeugen, curvy modellen in een wereld waarin ze via vleeskeuringscompetities tegen elkaar worden uitgespeeld.

In Dirty Pigs tonen de jonge theatermakers Femi van Elshuis en Lara Peters wie de eigenlijke ‘dirty pigs’ zijn: de loslippige, loerende boeren en beren (lees: mannen), die zich schaamteloos aan hen vergapen. Het levert hilarisch locatietheater rondom stinkende stallen op, dat inhoudelijk weliswaar aan diepte kan winnen maar waarin de spelers opvallen met hun lekker brutale speelstijl en sterke fysieke spel.

Eigenlijk geldt dat ook voor de twee andere voorstellingen van deze editie van festival Winterkaravaan, de jaarlijkse theaterroute in de Noord-Hollandse polder waar publiek nieuw talent (en een gezamenlijke maaltijd in de kerk) krijgt voorgeschoteld.

In Pagliaccio’s droom van speler Isan Vos en regisseur Femke Brinksma staat de even chagrijnige als aandoenlijke clown uit de opera van Leoncavallo centraal. We zien hem ronddolen in zijn kleedkamer en eigen hoofd – die twee werelden lopen steeds meer door elkaar. Dat levert een mooie, melancholische karakterstudie op in een prachtig snuisterijendecor. Gaandeweg gaat het verhaal helaas kabbelen. Er wordt volop gehint naar dieper verdriet, maar de persoon achter de clown leer je uiteindelijk net niet kennen.

Mimesis van theatermakers Julie Boellaard en Sweder de Sitter is een dialoog die doet denken aan het werk van Harold Pinter, tussen twee Randstedelijke hipsters op een VanMoof. Omgeven door privileges, verwachtingen en gemakkelijk engagement, fietsen ze (mét trapondersteuning) door hun luxeleventjes. Gaandeweg slaat het leven terug: verval treedt in, er is desillusie, verdriet en tegenwind. Mimesis ontvouwt zich als een humoristisch, lekker weird en prettig ongrijpbaar kleinood.

Bron: Volkskrant

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen