★★★★☆ De Volkskrant: Op de theaterroute Winterkaravaan krijgt het publiek nieuw, brutaal theatertalent voorgeschoteld

28-12-23 Varkens, een melancholische clown en twee hipsters op een VanMoof op de planken in de polder: de drie korte voorstellingen op Winterkaravaan 2023 kunnen wat aan diepte winnen, maar zijn in ieder geval lekker weird.


Knorrend schudden ze met hun billen, krulstaarten trots de lucht in, klaar om het ‘boegbeeld van het nieuwe fokseizoen’ te worden. Petunia en Dorethea zijn twee zeugen, curvy modellen in een wereld waarin ze via vleeskeuringscompetities tegen elkaar worden uitgespeeld.

In Dirty Pigs tonen de jonge theatermakers Femi van Elshuis en Lara Peters wie de eigenlijke ‘dirty pigs’ zijn: de loslippige, loerende boeren en beren (lees: mannen), die zich schaamteloos aan hen vergapen. Het levert hilarisch locatietheater rondom stinkende stallen op, dat inhoudelijk weliswaar aan diepte kan winnen maar waarin de spelers opvallen met hun lekker brutale speelstijl en sterke fysieke spel.

Eigenlijk geldt dat ook voor de twee andere voorstellingen van deze editie van festival Winterkaravaan, de jaarlijkse theaterroute in de Noord-Hollandse polder waar publiek nieuw talent (en een gezamenlijke maaltijd in de kerk) krijgt voorgeschoteld.

In Pagliaccio’s droom van speler Isan Vos en regisseur Femke Brinksma staat de even chagrijnige als aandoenlijke clown uit de opera van Leoncavallo centraal. We zien hem ronddolen in zijn kleedkamer en eigen hoofd – die twee werelden lopen steeds meer door elkaar. Dat levert een mooie, melancholische karakterstudie op in een prachtig snuisterijendecor. Gaandeweg gaat het verhaal helaas kabbelen. Er wordt volop gehint naar dieper verdriet, maar de persoon achter de clown leer je uiteindelijk net niet kennen.

Mimesis van theatermakers Julie Boellaard en Sweder de Sitter is een dialoog die doet denken aan het werk van Harold Pinter, tussen twee Randstedelijke hipsters op een VanMoof. Omgeven door privileges, verwachtingen en gemakkelijk engagement, fietsen ze (mét trapondersteuning) door hun luxeleventjes. Gaandeweg slaat het leven terug: verval treedt in, er is desillusie, verdriet en tegenwind. Mimesis ontvouwt zich als een humoristisch, lekker weird en prettig ongrijpbaar kleinood.

Bron: Volkskrant

Recent nieuws

NIEUWE MAKERSREGELING: COLLECTIEF MAMM

De Nieuwe Makersregeling is een subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals.

Lees verder
Volbloeiers festival op Buitenplaats Akerendam
KEITH MONTGOMERY

KAARTVERKOOP SENIORENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK VAN START

BEVERWIJK - Op 12 juli wordt de prachtige buitenplaats Akerendam in Beverwijk door Karavaan opnieuw omgetoverd tot een theatraal ouderenfestival. Voor de tweede editie van 'Volbloeiers' is het thema dit jaar Frankrijk. Vandaag gaat de kaartverkoop van start.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

Karavaan Festival in de pers: fijne recensies, sterren en landelijke pers

Wat zijn we blij en trots op alle mooie berichten over Karavaan Festival in de landelijke pers. Hierbij een overzicht:

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen