★★★★☆ De Volkskrant: Op de theaterroute Winterkaravaan krijgt het publiek nieuw, brutaal theatertalent voorgeschoteld

28-12-23 Varkens, een melancholische clown en twee hipsters op een VanMoof op de planken in de polder: de drie korte voorstellingen op Winterkaravaan 2023 kunnen wat aan diepte winnen, maar zijn in ieder geval lekker weird.


Knorrend schudden ze met hun billen, krulstaarten trots de lucht in, klaar om het ‘boegbeeld van het nieuwe fokseizoen’ te worden. Petunia en Dorethea zijn twee zeugen, curvy modellen in een wereld waarin ze via vleeskeuringscompetities tegen elkaar worden uitgespeeld.

In Dirty Pigs tonen de jonge theatermakers Femi van Elshuis en Lara Peters wie de eigenlijke ‘dirty pigs’ zijn: de loslippige, loerende boeren en beren (lees: mannen), die zich schaamteloos aan hen vergapen. Het levert hilarisch locatietheater rondom stinkende stallen op, dat inhoudelijk weliswaar aan diepte kan winnen maar waarin de spelers opvallen met hun lekker brutale speelstijl en sterke fysieke spel.

Eigenlijk geldt dat ook voor de twee andere voorstellingen van deze editie van festival Winterkaravaan, de jaarlijkse theaterroute in de Noord-Hollandse polder waar publiek nieuw talent (en een gezamenlijke maaltijd in de kerk) krijgt voorgeschoteld.

In Pagliaccio’s droom van speler Isan Vos en regisseur Femke Brinksma staat de even chagrijnige als aandoenlijke clown uit de opera van Leoncavallo centraal. We zien hem ronddolen in zijn kleedkamer en eigen hoofd – die twee werelden lopen steeds meer door elkaar. Dat levert een mooie, melancholische karakterstudie op in een prachtig snuisterijendecor. Gaandeweg gaat het verhaal helaas kabbelen. Er wordt volop gehint naar dieper verdriet, maar de persoon achter de clown leer je uiteindelijk net niet kennen.

Mimesis van theatermakers Julie Boellaard en Sweder de Sitter is een dialoog die doet denken aan het werk van Harold Pinter, tussen twee Randstedelijke hipsters op een VanMoof. Omgeven door privileges, verwachtingen en gemakkelijk engagement, fietsen ze (mét trapondersteuning) door hun luxeleventjes. Gaandeweg slaat het leven terug: verval treedt in, er is desillusie, verdriet en tegenwind. Mimesis ontvouwt zich als een humoristisch, lekker weird en prettig ongrijpbaar kleinood.

Bron: Volkskrant

Recent nieuws

MUZIEKTHEATRALE WANDELING OVER STERKE VROUWEN, IN HET KADER VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG 

Alkmaar - Van 1 t/m 10 maart speelt de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu. Deze succesvolle voorstelling is opnieuw te zien in het kader van internationale vrouwendag. Een uitstekende voorstelling als gespreksstarter voor moeder en dochter, voor vrouwen onderling of een eye-opener voor alle mannen op deze wereld.

Lees verder
Bowie Verschuuren

DE 8E EDITIE VAN KARAVAAN FESTIVAL BRENGT MEER DAN 200 VOORSTELLINGEN OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

ALKMAAR - Van 17 tot en met 26 mei vindt de achtste editie van Karavaan Festival plaats in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang is het genieten van het beste locatietheater op de meest bijzondere plekken in regio Alkmaar, van theatrale expedities en bourgondische theateruitjes tot boerendrama en extatische dansconcerten. Het thema van deze editie is #uitdemaat.

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN TREKT MET FESTIVAL SPRINGTIJD JONGE THEATERMAKERS NAAR ALKMAAR

ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij komen jonge theatermakers van 7 tot en met 9 maart naar Theater de Drukkerij in Alkmaar voor het festival Springtijd. Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Lees verder

Volg ons op social media!