Kiem 2020

Boerendrama over de maakbaarheid van het leven

Foto: Bowie Verschuuren

Theater

Alkmaar, aan de uiterste rand van de stad, de nabije toekomst. Schemering valt over de akkers. Een jonge boer en een hoogzwangere vrouw ontmoeten elkaar bij toeval op zijn land.


Hij zit klem tussen de wurgende regelgeving van de overheid en een dwingend systeem, beheerst door agrarische multinationals. Zijn omgeving is veranderd in een eentonig landschap en zijn vrijheid wordt beknot. Hij probeert te overleven in een wereld waarin gewin is belangrijker dan individu en natuur.

Deze onbekende vrouw die aan komt waaien, heeft hij daar niet bij nodig. Zoveel staat vast. Zij is door iedereen in de steek gelaten. Uit de verplichte test is gebleken dat ze in verwachting is van een baby met het Downsyndroom. Tegen de heersende mores in besluit ze haar kindje toch te houden.

Beiden zijn ze vastgelopen in een wereld van onbegrensde groei, waarin voor wat afwijkt geen plaats is. Schoorvoetend leren de twee elkaar kennen. Zij leert hem opnieuw luisteren, hij laat haar inzien dat haar woede gerechtvaardigd is. Dat tegendraadsheid in deze nieuwe wereld geen misdaad, maar een deugd is. Voor het eerst in lange tijd kunnen ze weer lachen. En zingen. Tot de vliezen breken…

Lees hier de publieksreacties van Kiem

#boerenpeil

In deze nieuwe theatervoorstelling van Karavaan wordt de actuele boerenproblematiek verbeeld. Kiem speelt op de plek waar het om gaat: op de akkers van een goed functionerend landbouwbedrijf. Een plek waar hard wordt gewerkt, zoals overal elders, en geworsteld. In het weidse vlakke land van de Schermer kijk je naar een intiem en persoonlijk verhaal. Een verhaal over een situatie die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Tenzij we andere richtingen in durven te slaan.

Van de makers van de succesvoorstelling Maalkop die je in 2019 zag op Karavaan Festival

Doe mee!

Rondom de voorstelling Kiem zijn er allerlei interessante en toffe activiteiten! Blijf vooral na de voorstelling voor:

  • vrijdag 4 sept: Etenstijd = gewetenstijd: een spel en tevens kennisquiz over boer, burger en voedsel. Met een aardappel voor antwoord A, een prei voor antwoord B en een wortel voor antwoord C! Speel mee, direct na de voorstelling.
  • donderdag 10 sept: Meet-up over de toekomst van ons voedselsysteem en de mogelijke rol van genetische modificatie daarin. Een rondetafelgesprek met diverse experts. 
  • zaterdag 12 sept: Alternatief Oogstfeest! 17:00-19:00 uur. Met een gezellige proeverij van klimaatproof recepten. Doe mee, stuur je recept in en win (ook als je niet de 12e komt!) Meer hierover.

In de pers

"Spel en locatie versmelten in openluchtvoorstelling ‘Kiem’"

★ ★ ★ ★  Trouw

"Kiem van Karavaan, locatietheater in de puurste vorm over het wel en wee van de boer"

Volkskrant

"Kiem is een warmhartig pleidooi voor toeval, voor buiten de norm vallen, voor menselijkheid"

Theaterkrant

Credits

Van: Makershuis Alkmaar, Karavaan | Tekst: Herman van de Wijdeven | Regie en kostuums: Jos van Kan | Spel: Eva Meijering, Lourens van den Akker | Muziek: Wiebe Gotink | Projectleiding en productie: Ilse van Dijk | Contextprogramma: Laura Simonse | PR: Els Schipper | Techniek: Bram Visser | Bureau: Larissa Terlaak | Mede mogelijk gemaakt door: Ad en Job van der Burg, Alkmaar Maakt Het, Lira Fonds, Fonds21, Bank Giro Loterij Fonds, Vrienden van karavaan, TAQA Cultuurfonds, Haella Stichting, Gemeente Alkmaar, Fonds Podiumkunsten | Met dank aan: Boeren in Actie Noord-Holland, Peter Appelman, Johan Barendregt, Michiel Schaap, Ministerie van Landbouw en Visserij, Vrank Rus, Schermer Molenstichting, Ebru Alkmaar, en al onze vrijwilligers!

Gerelateerde arrangementen

premiere
uitverkocht

Theater en soep op de boerderij

Soep & brood op het boerenerf bij voorstelling 'Kiem'
2 t/m 18 sept

Stel je voor: met uitzicht over de weidse polders rondom Alkmaar schuif je aan op het boerenerf voor maaltijdsoep met brood. Daarna beleef je de boerenvoorstelling 'Kiem'. Een betere nazomeravond uit kun je niet hebben, toch?!

kaarten & info

Gerelateerd nieuws

Alternatief Oogstfeest: recepten gezocht!

Bij het nieuwe boerendrama Kiem, dat van 2 t/m 12 september speelt bij de spruitjeskoning van Noord-Holland: de familie van der Burg in Schermerhorn, organiseren we een alternatief oogstfeest met producten direct van het akkerland en het proeven van heerlijke en verrassende recepten. Op het erf richten we een gezellige proeverij in. We dachten in ieder geval aan spruitjes-tempura.... Stuur jij jouw lievelingsrecept naar ons?

Lees verder
Foto: Bowie Verschuuren

Karavaan presenteert: Eerstelingen

?????e??? ??????? ??? ???????? Wat hebben we het gemist; locatietheater! Gelukkig hebben we goed nieuws: in augustus en september kun je premières oogsten bij Karavaan. Nieuw gemaakte buitenvoorstellingen, uiteraard coronaproof. Wees welkom bij de Eerstelingen van Karavaan! Kaartverkoop start 31 juli.

Lees verder
Met dank aan

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen